Çin’den sanayiye hava kirliliği vergileri

Küresel ısınmaya yönelik önlemlerde geri kalmakla eleştirilen Çin Halk Cumhuriyeti, hava kirliliğine yol açan birçok tehlikeli elementin salınımına ağır vergiler getirdi.

Ülkenin özellikle kuzeyindeki yoğun hava kirliliği nedeniyle endüstriyel kaynaklı kirliliğe karşı parlamentodan adım atıldı.

Çin Ulusal Halk Kongresi’nde kabul edilen yasayla azot dioksit ve kükürt salınımlarına vergiler getiriliyor. Şirketler, havaya saldıkları her 0,95 kg azot dioksit veya kükürt için 12 yuan (1,7 dolar) kadar vergi ödemek zorunda kalacak.

Ancak özellikle kömür madenleri veya termik santraller için geçerli olacak bu yasa kapsamına atmosferdeki kirliliğin en önemli sorumlularından karbondioksitler ile nükleer atıklar alınmadı.

Madenlerde ise ortaya çıkan her bir tonluk atığa karşılık 15 yuan, ‘tehlikeli atıkların’ her bir tonu için ise 1000 yuan vergi ödenmesi zorunlu olacak. Termik santrallerde ortaya çıkacak her bir ton küle karşılık ise şirketlerden 25 yuan vergi alınacak.

Hava kirliliğiyle mücadele için getirilen yeni vergiler sayesinde Çin’in yıllık 30 milyar yuan (4,3 milyar dolar) gelir elde etmesi de hedefleniyor.

Çin Ulusal Halk Kongresi’nin kararına ilişkin Greenpeace tarafından yapılan açıklamada ise, getirilen hava kirliliği vergilerinin yetersiz olduğu savunuldu. Greenpeace açıklamasına göre, kömürden elde edilen her bir kilovat saat enerjiye uygulanacak verginin sadece 0,004 yuan arttığı, ancak bunun çevreye vereceği zararın önlenmesi için 0,1 ile 0,3 yuan arasında harcanması gerekeceğine dikkat çekildi.

Açıklamada, yetersizliğine rağmen Çin hükümetinin bu yönlü aldığı kararın ‘önemli bir gelişme’ olarak kaydedildiğinin altı çizildi.