Çin ile ABD arasındaki sualtı aracı krizi çözüldü

Çin donanması tarafından Perşembe günü el konulan bir insansız sualtı keşif aracının ABD’ye iade edileceği duyuruldu.

Güney Çin Denizi’ndeki uluslararası sularda Amerikan Donanması’na bağlı olarak görev yapan sualtı aracına Filipinler’in 50 mil açıklarında el konulmuştu. Birçok Asya ülkesinin yanı sıra Çin’in de egemenlik hakkı iddiasında olduğu sularda ele geçirilen aracın ABD’ye iade edileceği bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklamada, Çin yönetiminin ele geçirilen aracı iade etme talebine olumlu yanıt verdiği kaydedildi. Pentagon sözcüsü Peter Cook, iadenin Çinli makamlarca bildirildiğini belirtti.

Pentagon’dan Cuma günü yapılan açıklamada bir Çin gemisi tarafından el konulan insansız sualtı aracının Güney Çin Denizi’nde tuzluluk oranları ile su ısısını ölçtüğü savunulmuştu.

Filipinler, Tayvan, Singapur, Japonya gibi ülkelerin de kıyısı olduğu Güney Çin Denizi’nde Çin Halk Cumhuriyeti tarafından birçok kayalık alan üzerine askeri üs olarak kullanılmak üzere yapay adacıklar inşa ediliyor. Güney Çin Denizi, uluslararası gemi trafiğinin yoğun olması nedeniyle önemli bir ticaret yolu olarak da biliniyor.