'DAİŞ dağılırsa ortadan kaldırılır'

Tarihçi-Siyaset Bilimci Galkina, DAİŞ'in zulüm ve terör uyguladığına dikkat çekerek, DAİŞ aynı zamanda İran ve Türkiye ile kaçak petrol ticareti yaptığını söyledi.

Tarihçi-Siyaset Bilimci Galkina, DAİŞ'in zulüm ve terör uyguladığına dikkat çekerek, DAİŞ aynı zamanda İran ve Türkiye ile kaçak petrol ticareti yaptığını söyledi. 
Tarihçi ve Siyaset Bilimci, İktisat Yüksek Okulu'nda Doçent Elena Galkina, Rusya’nın Rosbalt gazetesine DAİŞ terörünü değerlendirdi.

'MÜZAKERE İMKANSIZ'

Galkina, "Ortadoğu'daki durum açıkça çıkmazda. Sizce Batı 'İslam devleti' ile müzakere’ye mi gider, yoksa savaşa mı' şeklindeki soruya, "Eğer bugün yeni oluşumu hakkında konuşuyorsak, onlarla müzakere etmek imkansız olduğuna inanıyorum. Kitle infazları uygulayan kişilerle, zulüm ve terörü her yerde estiren bir örgütle kimse müzakerelere gitmez kanaatindeyim. Onlar şu an bilerek radikalleşmeye doğru gitmekteler" yanıtını verdi.
DAİŞ çetelerinin Kürtlere saldırısı hakkında ise Galkina, şunları belirtti: "DAİŞ için Suriye ve Irak, Kürt meselesi bir sınırlar sorunudur. Haziran 2014 yılında DAİŞ Kürt özerkliği yakınında bulunan Musul’u işgal ettiğinde Kürtler iki üç gün içinde sınırlarını güçlendirdi, sadece bununla kalmayıp aynı zamanda dünyanın en büyük petrol sahalarını ele geçirerek topraklarını genişletti (Kerkük alanı). DAİŞ’in Iraklı Kürtlerle bugün olan ilişkileri ünlü şarkının dizilerini hatırlatıyor: 'Korsan kediye saygı duyar kedi korsana', ya da daha doğrusu, iki kedinin birbirine saygı duyması misali! Öte yandan Iraklı Kürtler topraklarını savunmak için Batı koalisyon güçlerine, Irak ordusuna yardımcı olacak, ama onların kemiklere sarılmaz."
Galkina, Suriyeli Kürtlerin en büyük zenginliğinin kendi toprakları olduğuna dikkat çekerek, "Eğer onlar sınırlarını kontrol etmezse kaybederler. Çünkü o sınırlar transit alanıdır, petrol ve sanayi zenginliği yok. DAİŞ İran ve Türkiye ile kaçak petrol ticareti yapmaktadır. Bir şekilde bu devlete petrol geçmektedir" diye ekledi.
"Eğer biz tarihteki çeşitli proto-devletler oluşum şekline bakarsak, ve sonradan devlet olmalarına bakarsak, zalim insanlar olmalarına rağmen takım elbise giymiş bürokratlar gelip müzakereleri yürütecek durumdalar. Karizmaya dayalı bu tür siyasi oluşum kaçınılmaz bürokratik hale gelecektir" diyen Galkina, "Eğer onlar dağılırsa tümden ortadan kaldırmak daha kolay olur kesinlikle ama eğer bürokratik sisteme dönüşürse tek yol balığı baştan çürütmek" ifadelerini kullandı.