Deutsche Bank’a karşı şimdi de Yahudi kuruluşundan yolsuzluk davası

ABD’de son yıllarda hakkında açılan davalarla gündemde olan Deutsche Bank’a şimdi de Yahudi bir aileye ait şirketin satışından elde edilen milyarlarca doların iadesi için dava açıldı.

Manager Magazin adlı aylık dergide yer alan habere göre, Nazilerin iktidara geldiği döneme kadar Almanya’da dikiş makinası üretiminde önde gelen Yahudi Wertheim ailesine ait mirasın haksız yere Deutsche Bank tarafından ele geçirildiği gerekçesiyle dava açıldı.

Florida’da açılan davada, 1990’lı yıllarda haksız yere el konulan şirketin mirasının bugünkü değerinin 3 milyar doları bulduğu savunuluyor.

İddiaya göre, Wertheim şirketinin 1930’lu yıllarda Nazizmden kaçarak İspanya’ya taşınması ardından son mirasçısı 1990 yılında öldüğünde tüm mirasını aile dostu bir çifte bıraktı. Ancak bu çiftin mirastan hiç faydalanmadı ve 2012 yılında Tim Fuhr adlı iş insanı lehine mirastan çekildi.

Ancak iddiaya göre o dönemde Deutsche Bank İspanya yönetiminden bir kişi devreye girerek, Wertheim ailesinin temsilcisi olduğunu savundu ve tüm mirası Deutsche Bank’ın İsviçre’deki  hesaplarına aktardı. Bu tarihten sonra da Wertheim ailesinden kalan mirasın izine ulaşılamadı.

ABD’deki davayı açan Wertheim Jewish Education Trust adlı Yahudi kuruluşu, Wertheim ailesinin hesaplarının olduğu İsviçre’nin Credit Suisse bankasının da söz konusu skandalda pay sahibi olduğunu savundu ve şikayette bulundu.