Dünya Bankası: Rus ekonomisi en az 2 yıl küçülecek

Petrol fiyatlarının düşüşü ve batının yaptırımlarından ciddi oranda etkilenen Rusya’da ekonomik verilerin beklenenden daha olumsuz olacağı iddia ediliyor.

Petrol fiyatlarının düşüşü ve batının yaptırımlarından ciddi oranda etkilenen Rusya’da ekonomik verilerin beklenenden daha olumsuz olacağı iddia ediliyor.

Dünya Bankası tarafından yapılan tahminlere göre Rusya ekonomisinde bu yıl yaşanacak küçülmeden sonra önümüzdeki yıl da durgunluk görülecek. Buna göre, 2015 yılı sonuna kadar Rusya ekonomisi yüzde 3,8 oranında bir küçülmeden sonra 2016’da da yüzde 0,3’lük gerileyecek.

Dünya Bankası’nın öngörülerinin daha öncekilere oranla daha olumsuz sonuçlar içermesi dikkat çekiyor. Rus ekonomisindeki küçülmenin en önemli nedenlerinden biri olarak yine petrol fiyatlarındaki düşüşler gösteriliyor.

Uzmanlara göre Rusya ekonomisindeki gerileme ve durgunluk 2016 sonrasında da devam edecek. Ülkede yatırımlardaki gerilemenin de etkisiyle ekonomideki durgunluğun aşılması kolay olmayacak.

Ancak Dünya Bankası’nın Rusya’ya ilişkin tahminleri petrol fiyatlarının önümüzdeki 2 yılda çok az yükseleceği ihtimaline göre yapıldı. Petrol fiyatlarının beklenenden fazla bir artış göstermesi halinde ise ekonominin de olumlu etkileneceği kaydediliyor.

Dünya Bankası’nın tahminlerinde batılı ülkeler tarafından Rusya’ya yönelik devreye konulan ekonomik yaptırımlara dikkat çekildi. Rusya’ya yönelik yaptırımların 2016’da kaldırılması halinde dahi olumsuz etkilerinin uzun süreler görüleceği de tahmin ediliyor.

Rus hükümeti ise, ekonominin 2015’te yüzde 3 gerileyeceğini ve 2016’da yüzde 2 büyüyeceğini tahmin ediyor. Petrol fiyatlarının düşüşünden ciddi bir biçimde etkilenen Rusya’da 2014’de milli gelir sadece yüzde 0,6’lık bir büyüme gerçekleştirmişti.