Dünyanın en eski kan örneði bulundu

Dünyanın en eski kan örneði bulundu

Ýtalya Alpleri’nde 1991 yılında bulunan 5 bin 300 yıllık maðara adamının cesedi üzerinde çalışan bilim insanları, dünyanın en eski kan örneðini bulmayı başardı.

Royal Society Interface adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre, Otzi adı verilen maðara adamı üzerinde çalışan bilim insanları, cesedin yaralarında alyuvar hücreleri bulmayı başardı. Kan hücreleri çok kolay bozulduðu için bu denli eski örneklerde normalde kan örneði bulmak mümkün olmuyordu. Ancak Otzi'yi mükemmel bir biçimde muhafaza eden koşullar sayesinde ölümünden kısa bir süre önce akan kanının da korunmuş olduðunu ortaya çıkardı.

Bulgular aynı zamanda dünyanın en eski cinayeti olarak adlandırılan hikayede de yeni bir ipucu. Otzi 1991 yılında Alpler’de bilim insanları tarafından sırtına bir ok saplı şekilde bulunmuştu. Bilim insanları o günden beri maðara adamının ölümünün detaylarını ortaya çıkartmaya çalışıyor.

Maðara adamının ölümüyle ilgili en önemli tartışmalardan biri de cesedin keşfedildiði noktada mı öldüðü. Bazı uzmanlar Otzi'nin bulunduðu yere başkaları tarafından gömüldüðüne inanıyor.

Şubat ayında Eurac Mumya Enstitüsü'nden Albert Zink ve ekibi Otzi'nin gen haritasının tamamını yayınladı. Daha önce Lancet'de yayınlanan bir araştırma Otzi'nin elinde hemoglobin bulunduðunu ortaya koymuştu. Hemoglobin alyuvar hücrelerinde bulunan bir protein. Ancak bilim adamları kan hücrelerinin bozulduðuna ve hemoglobinden öte bir bulguya ulaşamayacaklarına inanıyorlardı

Prof Zink ve meslektaşları Almanya'daki Darmstadt Üniversitesi'nden bilim adamlarıyla ortaklaşa gerçekleştirdikleri çalışmada Otzi'nin yarasının çevresindeki dokuyu atomik güç mikroskopisi adlı teknikle inceledi. Ýnceleme sonucunda bilim adamları Otzi'nin yarasında bulunan hücrelerin halka şeklinde olduðunu gördü. Alyuvar hücreleri mikroskop altında halka şeklinde görülüyor.

ANF NEWS AGENCY