Ekonomik kriz göçmenleri vurdu

Ekonomik kriz göçmenleri vurdu

Ýspanya'da ekonomik kriz, 150 bine yakın göçmeni bedava saðlık hizmetinin dışında bırakacak.

Ekonomik kriz yaşayan Ýspanya'da kamu açıðını azaltmak için önlemler alan hükümet, saðlık sektöründe de kısıtlamalar yaptı.

Bu zamana kadar saðlık hizmetinin her türlü halde, herkese ücretsiz olduðu Ýspanya'da ekonomik krizin etkisiyle bazı yeni kısıtlamalar getirildi. Sað görüşlü hükümetin aldıðı ve 24 Nisan itibariyle resmi gazetede yayınlanan kararname gereðince, resmi evrakları tam olmayan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıtlı olmayan göçmenler ücretsiz saðlık hizmetinden faydalanamayacak. Ýspanya'da yaşayan, AB dışındaki ülkelerden yaklaşık 150 bine yakın göçmeni bedava saðlık hizmetinin dışında bırakacaðı tahmin edilen yeni uygulama, 18 yaşından küçük olanları, acil vakaları ve hamileleri kapsamıyor. AB ülkelerinden gelen göçmenler ise bundan sonra saðlık sigortaları bulunduðuna ilişkin belgeyi göstermek zorunda kalacaklar.

Bu arada sivil toplum örgütleri, hükümetin bu yeni uygulamasına tepki gösterdi. Irkçılıða karşı mücadele eden SOS Racismo örgütünden yapılan açıklamada "Göçmenleri saðlık hizmetinin dışında bırakmak insan hakları ihlalidir ve sosyal devlet modelinde atılan bir geri adımdır" denilirken, Uluslararası Af Örgütü de "Saðlık sistemindeki bu deðişiklik, kesinlikle geriye dönüştür" deðerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Ýspanya'da saðlık hizmetinin bu zamana kadar ücretsiz olmasından kaynaklanan saðlık turizminin artık son bulacaðını belirten Saðlık Bakanı Ana Mato, sadece bu saðlık turizmini bitirerek, yılda 1 milyar euroluk tasarruf elde edeceklerini savundu.

Toplamda 7 milyon euroluk tasarruf hedeflenen saðlık sektöründeki kısıtlamalar Ýspanyolları da etkilerken, bundan böyle emekliler de gelir oranlarına göre ayda 8 ila 18 euro arasında deðişen saðlık hizmeti ödemek zorunda olacaklar.

ANF NEWS AGENCY