El Maliki’yi devirme planları

El Maliki’yi devirme planları

Irak’taki siyasi kriz giderek derinleşirken, Başbakan Nuri el Maliki’nin devrilmesi için formül arandıðı ortaya çıktı. El Maliki’nin Hewler kararlarını 15 gün içinde uygulamaya koymaması durumunda, muhalifler parlamentoda güvenoyuna başvuracak.

Mesud Barzani, El Irakiye lideri Ýyad Allavi, Şii lider Mukteda el Sadr ve Meclis Başkanı Usame Nuceyfi’nin katılımıyla geçen hafta sonu Erbil’deki toplantıda yapılan pazarlıklara göre El Maliki, yetkilerin siyasi gruplar arasında paylaşımını öngören Hewler kararlarını 15 gün içinde uygulamaya koymazsa, Irak parlamentosunda güvenoyuna başvurulacak. Sadr grubu ve Irak Yüksek Ýslam Konseyi gibi Şii gruplar desteklerini çekeceði için bu durumda 325 üyeli parlamentoda sadece 89 üyesi olan El Maliki hükümetinin devrilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Hewler toplantısından önce siyasi gelişmelerin aleyhine dönmesi üzerine Ýran’a giden El Maliki burada destek aradı. Tahran yönetimi “ara formül” olarak “El Maliki ile devam edilmesi ve parlamentoda Şii grupların desteðinin saðlanması” yönünde yaklaşım ortaya koydu. Ancak bu yaklaşım, Sadr grubunda kabul görmeyince Erbil toplantısına giden sürecin önü açıldı.

Liderler, Hewler’de El Maliki’ye 15 gün süre tanınması yönünde karar alınca, siyasi krizin çözülmesi yönünde trafik de hızlandı.

Irak’taki Arap milliyetçisi Sünni kesimin önde gelen isimlerinden Usame Nuceyfi bugün Türkiye’de olacak. Ýstanbul’da yapılacak Musul Yatırım Konferansı için Türkiye’ye gelecek olan Nuceyfi’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoðan ile de ikili bir görüşme yapması bekleniyor.

ANF NEWS AGENCY