Eski İRA Komutanı Mcguinness yaşamını yitirdi

Eski IRA komutanı Martin McGuinness kalp rahatsızlığından hayatını kaybetti.

Kuzey İrlanda sorununun siyasi ve barışçıl yollardan çözülmesinde büyük rol oynayan eski IRA komutanı ve Kuzey İrlanda’nın eski başbakan yardımcısı Martin McGuinness yaşamını yitirdi. 66 yaşında hayatını kaybeden McGuinness, siyaseti bu yılın başında bırakmıştı. İrlandalı siyasetçinin nadir görülen genetik bir kalp sorunu yaşadığı, hastanede ailesinin yanında öldüğü belirtiliyor.

McGuinness’in ölümünü, IRA’nın (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) siyasi kanadı Sinn Fein’in lideri ve dava arkadaşı Gerry Adams şu sözlerle duyurdu: “Martin hayatı boyunca büyük bir kararlılık ve onur sergiledi. Kısa hastalığı sırasında da tavrı aynıydı. Barış, uzlaşma ve ülkesinin yeniden birleşmesi için yorulmaksızın çalışan tutkulu bir cumhuriyetçiydi.”

MARTIN MCGUINNESS KİMDİR?

McGuinness, 21 yaşındayken IRA’nın ikinci komutanıydı; İngiltere’nin İrlanda’dan sadece silahlı mücadele yoluyla çekileceğine inanan bir gerilla olarak büyük eylemlerin düzenlendiği sırada örgütün beyinlerinden biriydi. İlerleyen süreçteyse barış görüşmelerinin kilit ismi haline geldi. McGuinness, Kuzey İrlanda’daki savaşa 1998’de son veren Hayırlı Cuma Anlaşması’nda IRA adına Londra hükümetiyle müzakereleri yürüttü; sonrasında da Sinn Fein liderlerinden biri olarak siyasetin kalbinde yer aldı.