Evren’in oluşumundaki ilk hali ‘hologram’dı iddiası

Araştırmacılar, evrenin bir zamanlar bir hologram olduğuna dair kanıtlar bulduklarını açıkladı.

İngiliz, Kanadalı ve İtalyan araştırmacılardan oluşan bir ekip, evrenin ilkel haline ilişkin gözleme dayalı ilke kanıtı bulduklarını savunuyor.

PhysicalReviewLetters adlı dergide yayınlanan araştırmayla, ‘Holografi İlkesi’ olarak bilinen eski bir teori yeniden gündeme getirildi.

Evrenin oluşumun başlangıcında dev bir hologram olduğu fikrini kanıtlamaya çalışan fizikçiler, Big Bang olarak bilinen patlama sonrasındaki aşamalarda evrenin bir hologram olduğunu varsayıyorlar.

Buna göre, BigBang’dan yüz binlerce yıl sonra evrenin ilk aşamalarında iki boyutlu hologramdan çıkıp üç boyutluya dönüştüğü sanılıyor.

Bugün, evrenin göremediğimiz başka boyutları olduğunu söyleyenler de olsa da, genel olarak kabul gören BigBang teorisine göre, kimyasal reaksiyonlar neticesinde evren daha da genişledi.

Kozmik enflasyon olarak adlandırılan bu realite ile yaşanan genişlemeye yol açan mekanizma kesin olarak bilinmiyor.

Evrenin BigBang ile birlikte ışık hızından daha çabuk gelişerek, aniden atomaltı parçacığı kadar olan boyutunun bir golf topu kadar büyüdüğü varsayılıyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, evrenin ilk aşamalarının iki boyutlu hologram olduğunu söyleseler de, üç boyutluya nasıl geçtiği halen gizemini koruyor.