FARC gerillaları silahsızlanma alanlarına ulaştı

Kolombiya’da FARC ile yapılan barış anlaşması kapsamında, 7 bine yakın gerilla, silahsızlanma alanlarına ulaştı.

Kolombiya’daki Birleşmiş Milletler misyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, 6.900 dolayında gerilla, hükümetle yapılan barış anlaşması çerçevesinde belirlenen alanlara ulaştı.

BM’nin uluslararası gözlemci heyetinin başkanı General Javier Perez Aquino, gerillaların, sivil yaşama dönmeye hazırlandığı bu alanlara 18 Şubat günü ulaştığını bildirdi.

Silahsızlanma toplam 26 alan belirlenmişti. Gerillaların bu yürüyüşü BM gözetimi altında yapıldı. Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, bu durumu “tarihi bir gelişme” şeklinde nitelendirdi.

Kolombiya’da yarım yüzyılı aşkın bir süredir devam eden çatışmalara son verilmesi ve yeni bir sayfa açılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, Kasım ayında hükümet ile ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC arasında bir barış anlaşması imzalandı.

Hükümet, aktif olan son gerilla hareketi ELN ile de resmi barış müzakerelerini Şubat ayında başlattı.

Kolombiya’da yarım yüzyılı aşkın süren çatışmalara 30 dolayında gerilla hareketi, devlet destekli paramiliter güçler ve güvenlik güçleri katıldı. Bu savaşta, en az 260 bin kişi hayatını kaybetti, 60 bini aşkın kişi kayboldu ve 6.9 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.