Filistin’de açlık grevi anlaşmayla sona erdi

Filistin’de açlık grevi anlaşmayla sona erdi

Filistinli tutukluların 80. gününe yaklaşan açlık grevi eylemi Ýsrail hükümetinin cezaevlerindeki koşulların iyileşmesini taahüt ettiði anlaşmaya imza koymasıyla sona erdi.

Yaklaşık 2 bin Filistinli tutsaðın 30 gündür, sekiz tutsaðın da 80 güne yakın bir süreden beri devam ettirdiði açlık grevi eyleminde mutlu sona ulaşıldı. 34 yaşındaki Kadir Adnan’ın bu yılın başında başlattıðı ve başarıya ulaşan açlık grevi eylemi Mart ayında genelleşmiş ve Filistinli tutsaklar Nisan ayında ise topluca açlık grevine başlamıştı.

Ýsrail Cezaevleri Hizmet Kurumu ve Ýsrail hükümeti, güvenlik servisi Shin Beth ile Filistinli tutsaklar arasında anlaşmanın imzaladıðını doðruladı.

Filistinli Mahkumlar Örgütü başkanı Qadura Fares yaptıðı açıklamada görüşmelerin Aşkelon Cezaevindeki Filistinli tutsaklar ile Shin Beth yetkilileri arasında dün akşam saatlerinde anlaşma imzalandıðını söyledi. Anlaşmaya göre Ýsrail bundan sonra Filistinli tutsakların ailelerinin ziyaretine izin verecek ve serbest bırakılanlar sürgün edilmeyecek.

Ayrıca „idari tutuklu“ olan Filistinliler haklarında yeni bir delil ortaya konmaması durumunda serbest bırakılacak.

Ýsrail Başbakanlık sözcüsü Mark Yegev yaptıðı açıklamada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın isteði üzerine görüşmelein gerçekleştiðini ve bu adımların taraflar arasında güveni arttırmasını umduklarını söyledi.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından bir açıklama yapan Filistin Hükümeti Başbakanı Ýsmail Haniye, tutukluları eylemlerinin başarıya ulaşmasından dolayı kutladı. Haniye ayrıca Mısırlı yetkililere de

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı Ýsmail Haniye, başarıyla sonuçlanan açlık grevinden dolayı tutukluları tebrik ederek, bu sürece katkı saðlayan Mısırlı yetkililere de teşekkür ettiði bildirildi.

Filistinliler anlaşma haberlerinin yayılmasıyla Gazze sokaklarında sevinç gösterileri düzenledi. Gazze şehrindeki Cündiyyu'l- Mechul Meydanı'ndaki ''Direniş ve Dayanışma'' çadırına akın eden Filistinliler tatlı daðıttı.

ANF NEWS AGENCY