Fillon skandalları sola, göçmenlere ve sosyal haklara saldırarak aşma derdinde

Fransa’da sağın cumhurbaşkanı adayı olan François Fillon, bugün düzenlenen bir mitingle hakkındaki skandal iddialarını aşmaya çalıştı.

Başkentte 10 bini aşkın kişiye konuşan Fillon yine sol partiler, göçmenler ve sosyal haklar hedef tahtasına koyarken, aşırı sağ seçmeni cezbetmek amacıyla da ‘İslamcı totalitarizme’ karşı savaş vaat etti.

Hakkında eşini gerçekte çalışmadığı halde parlamentodaki danışmanı gibi göstererek yüz binlerce euro gelir elde ettiği, Senato’dan ayrılan bütçeyi haksız olarak kullandığı iddiaları olan François Fillon, bugünkü mitinginde aşırı sertlik yanlısı söylemlerini yeniledi. Fillon’un skandallar sonrası yaptığı ilk mitingde başta sol partiler olmak üzere dar gelirlilere ve göçmenlere yönelik söylemlere sarıldığı görüldü.

Eşinin haksız yere yıllarca devletten ve bir dergiden maaş aldığına dair iddiaların kendisini ‘engellemeye’ yönelik olduğunu söyleyen Fillon, ‘saklayacak birşeyinin olmadığını’ iddia etti.

SOSYAL HAKLAR, GÖÇ VE RADİKAL İSLAMA KARŞI SÖYLEM

Fransız solunun ekonomiyi zora soktuğunu ve istihdamın düşmesinin emeklilik ve aile yardımı olmak üzere tüm sosyal güvenlik politikalarını etkilediğini söyledi. Fillon’un Fransa soluna hakaret ettiği konuşmasında, aşırı sağcı ırkçı lider Marine Le Pen ile Fransız Komünist Partisi’nin (PCF) ekonomi politikalarının aynı olduğunu savunması dikkat çekti.

Konuşmasında yine Fransa’da halkın DAİŞ katliamlarıyla son yıllarda artan korkularına oynayan Fillon, göçmenlerin de ülkeye uyumunun önemine değindi. Fillon, “entegrasyonsuz göç olmayacak. Başkasının evine gittiğinizde ona kendi kurallarınızı dayatamazsınız!” gibi sözleri dikkat çekti.

İSLAMCI TOTALİTARİZMLE SAVAŞACAK

Fillon, ülkesinde faaliyet gösteren tüm selefi hareketlerin yasaklanacağını, burkini tarzı giyimleri savunan radikal gruplara ait kurumları kapatacağını savundu. Dinlerin Fransa’daki laik cumhuriyeti kabul ettiğini söyleyen Fillon, ‘İslam dininin de Fransa’yı kabul etmesi gerektiğinin’ altını çizdi.

Özgür Fransa hedefi olduğunu söyleyen Fillon, ‘İslamcı totalitarizme’ karşı mücadele etmek isteyen devletlerle mücadele edeceklerini vurguladı. ABD’nin Avrupa’lı şirketleri engellemesine karşı duracağını, ayrıca ‘hatalarına rağmen’ Rusya lideri Putin’le işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.