Franco kurbanlarının adalet arayışı engelleniyor

Franco kurbanlarının adalet arayışı engelleniyor

Uluslararası Af Örgütü Ýspanya’da hükümetin Franco diktatörlüðü döneminde insan hakları ihlallerine uðrayanların açtıkları mahkemeleri engellediðini açıkladı.

Örgütün Ýspanya kolunun başkanı Esteban Beltran yaptıðı açıklamada ülkedeki adalet sisteminin Franco dönemindeki kayıplar, sistematik işkence ve yargısız infaz kurbanlarına kapısını kapattıðını söyledi. Arjantin’de cuntacıların yargılanmasını konusunda öncülük eden Ýspanya’nın ülke içinde kendi geçmişiyle hesaplaşmadıðına dikkat çeken Beltran, bugüne kadar açılan davaların tümünün kapatıldıðını ifade etti.

2006 yılında Ýspanya’daki insan hakları örgütleri yüksek mahkemeye iç savaş döneminde kaybedilen 114 bin kişi ve ailelerinden çalınan 30 bin bebek hakkında delilleri sunmuştu. Bu gelişmenin ardından konuyu araştırmak isteyen ünlü yargıç Baltasar Garzon apar topar görevinden alınmıştı.

Garzon dosyayı açarken insanlıða karşı işlenen suçların hiçbir şekilde zamanaşımına uðrayamayacaðı ve affedilemeyeceði ilkesinden yola çıkmıştı. Ýspanya’da Franco dönemi yetkilileri 1977 yılında ilan edilen genel affa tabii bulunuyor. Kurbanlar da bu yasa nedeniyle tazminat talep edemiyor.

Garzon geçtiðimiz Şubat ayında Ýspanya Yüksek Mahkemesi tarafından yetki alanını aşmaktan suçsuz bulundu. Ancak mahkeme kararında soruşturmanın açılmasının yanlış olduðu da kaydedildi.

Af Örgütünün mahkemeye yeni sunduðu rapor bugüne kadar yerel mahkemeler tarafından yapılan 47 incelemenin hasır altı edildiðini ortaya koyuyor.

Ýspanya genelinde iç savaş dönemi kayıpları konusunda sadece iki başvuru deðerlendirmeye konuldu ve toplu mezarların olduðu iddia edilen bölgelerde kazılar yapıldı.

Af Örgütü raporuna göre Ýspanya’da 2 mahkeme dışındaki tüm mahkemeler açılan davaları düşürdü ve hiçbir inceleme dahi yapmadı.

Mahkemeler aðırlıklı olarak cinayetlerden sorumlu kişilerin hayatta olmaması ve af kanunları hala yürürlükte olduðu gerekçesiye düşürdü.

Af Örgütü Ýspanya’yı uluslararası topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çaðırarak mahkemelerin ülkenin kirli geçmeşiyle hesaplaşma konusunda daha etkin olması gerektiðini ifade etti.

ANF NEWS AGENCY