‘Fransa’da 2005 benzeri olaylardan endişe ediliyor’

Fransa’da polisin bir gence tecavüz ettiğinin ortaya çıkması ardından protesto gösterileri devam ederken, güvenlik makamlarında 2005 yılına benzer olayların çıkması endişesinin yaşandığı iddia ediliyor.

Théodore adlı bir gence kameralar önünde işkence yapıldığı ve copla tecavüz edildiğinin ortaya çıkması ardından ülkede ciddi protesto gösterileri düzenlenmişti. Cumartesi günü yaşanan olayların ardından dün de birçok kentte düzenlenen gösterilerde olaylar çıktı.

Kimi kaynaklar, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde olayların çığırından çıkabileceği endişesini taşıyor.

Le Figaro gazetesinin ‘güvenlik kaynaklarına’ dayandırdığı haberinde, son günlerde Seine-Saint-Denis ilinde yaşanan olayların bazı endişeleri beraberinde getirdiği savunuldu. Cumartesi günü birçok kentte yaşanan olaylarda onlarca kişinin gözaltına alındığı kaydedilen haberde, bunun ‘başka kentlere sıçramasından’ endişe edildiği belirtildi.

Ekim 2005’te Fransa’nın birçok kentinde başlayan ve haftalarca süren olayların benzerinin yaşanması riskinin şimdilik çok az olduğu savunulan Le Figaro haberinde, Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikkat çekildi. Haberde, seçim sürecinin ise bu tür olayların çıkmasına ‘elverişli’ olduğu uyarısı yapıldı.

Fransa’da büyük oranda gelir düzeyi düşük banliyölerde yaşayanların önemli bir kısmı Arap ve Afrika ülkelerinden  gelenlerden oluşuyor. İşsizlik oranlarının ülke ortalamasının çok üstünde olduğu banliyö mahallelerine yönelik sağ partilerin güvenlikçi yaklaşımlarının 2005 yılındaki olaylarda etkisi olduğu biliniyor.

Sağcı cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy’nin İçişleri Bakanı olduğu 2005 Ekim ve Kasım aylarında yaşanan olaylarda 6 kişinin öldüğü, yüzlercesi yaralanmıştı. Binlerce aracın yakıldığı ve yüz milyonlarca euro zararın meydana geldiği olaylarda bine yakın kişi gözaltına alınmıştı.

2 Şubat’ta Aulnay-sous-Bois kentinde 4 polis tarafından kameralar önünde siyahi bir gence işkence edilmiş ve tecavüz vahşetinin yaşandığı da ortaya çıkmıştı.