Fransa'da 750 bin kişi alanlara indi

Fransa'da 750 bin kişi alanlara indi

Fransa genelinde 1 Mayıs işçi bayramında ülke genelinde düzenlenen 300’e yakın sendikal gösteriye 750 bin kişi katıldı. Sarkozy’nin de aynı gün kendi taraftarlarını “gerçek iş” sloganı ile Paris’te toplaması “provokasyon” olarak tepki gördü.

Fransız sendikalar CGT, CFDT, FSU, Solidaires ve UNSA’nın çaðrısı üzerine bugün ülke genelinde 290 gösteri düzenlendi. Sendikalar pankartlarında siyasi mesaj olmadıðını açıklarken, diðerlerinin aksine ülkenin en büyük işçi sendikası CGT, “Sarkozy’yi alt etmeye” çaðırdı.

Sendikalar, ortak tepki olarak Avrupa Birliði’nin dayattıðı kemer sıkma politikalarına “hayır” derken, Fransa’da gelecek beş yıllık cumhurbaşkanlıðı döneminde “gerçek bir büyüme” politikası istedi.

Paris'te 250 bin kişi yürüdü

CGT sendikasına göre ülke genelinde 1 Mayıs eylemlerine 250 bini Paris’te olmak üzere 750 bin kişi katıldı. Tüm bölgelerde son yılların en yüksek katılımlı eylemlerinin eylemlerinin yapıldıðı gözlendi. CGT, 2011 yılında tüm Fransa’da 115 bin kişi, emeklilik reformuna karşı tepkilerin yoðun olduðu 2010 yılında ise 350 bin kişinin 1 Mayıs’a katıldıðını açıklamıştı.

Paris’teki gösteride Sosyalist Parti ve Sol Cephe üyeleri, sendikaları rahatsız etmemek için en arkada yer aldılar. Emekçiler ve işçiler, Denfert-Rochereau meydanından Bastille Meydanı’na doðru “Uluslararası dayanışma ve sosyal ilerleme için” yazılı pankart arkasından yürüdüler. Sendika liderleri kortejler arasında hazır bulundu.

6 Mayıs’taki ikinci tur Cumhurbaşkanlıðı seçimlerinin anketlerde önde görünen sosyalist adayı François Hollande ise, eski cumhurbaşkanı François Mitterand döneminde başbakan olan Pierre Bérégovoy’ı intihar edişinin 19. yıldönümünde Nevers kentinde andı.

CGT lideri: Oyum Hollande için

Ülke genelinde sendikal gösterilerin yapıldıðı bir günde Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de Paris’te kendi sempatizanlarını 1 Mayıs kutlaması için toplaması “provokasyon” olarak deðerlendirildi. Sendikaları “bölme” girişimine en sert tepki CGT’den geldi.

CGT lideri Bernard Thibault, açık bir şekilde François Hollande’a oy vereceðini söyledi. Europe 1 radyosunda konuşan Thibault, Sarkozy dönemi için “Daha az kazanmak için daha fazla çalışma dönemi oldu. Daha küçük emeklilikler için daha uzun süreli çalışmak oldu, daha fazla esneklik oldu, asgari ücretin tıkanması oldu” dedi.

CGT, François Hollande’dan cumhurbaşkanı olması halinde asgari ücreti ayda 1700 euroya çıkarmasını istiyor. Hollande, beş sendikal konfederasyonun liderlerine gönderdiði mektupta, zafer kazanırsa “bölmek isteyen” Sarkozy’ye karşı gelecek beş yıllık görevi sırasında sendikaları büyük aktörler haline getireceði sözünü yineledi.

Hollande Nevers’de yaptıðı açıklamada ise “1 Mayıs sendikacılık karşıtlıðına dönüştürülmemeli” diyerek, “Sendikacılar siyasetten baðımsız olarak mücadelelerini yürütüyorlar” diye belirtti.

CFDT: 1 Mayıs işçilerindir

BFM TV’ye konuşan CFDT Genel Sekreteri François Chérèque, oy konusunda herhangi bir işaret vermezken Sarkozy’nin iş konusundaki açıklamalarının “dayanılmaz” olduðunu söyledi ve “1 Mayıs işçilerindir ve başka kimseye ait deðildir” dedi.

Toulouse’da sendikalara göre 40 bin kişi 1 Mayıs dolayısıyla sokaklara çıkarken, emekçilerin gündeminde ücret, iş ve kamu hizmetlerinin korunması vardı. Ancak sloganların oldukça siyasi olduðu gözlendi.

Marsilya’da 20 bin dolayında kişi siyasi olmaktan çok sosyal içerikli bir yürüyüş gerçekleştirdi. Lyon’da da 20 bine yakın kişi sokaklara çıkarken, Bordeaux kentine yürüyüşe katılanların sayısı 12 bini geçti. 10 bin kişinin katıldıðı Rennes’deki 1 Mayıs yürüyüşünde tam bir “anti-Sarkozy” havası vardı. Ayrıca Nancy’de 10 bin, Montpellier’de 5 bin, Strasbourg’da 4 bin 500, Havre’da 4 bin, Lille’de 3 bin, ve Mulhouse’da ise bin 500 kişi işçi bayramında talep ve tepkilerini dile getirdi.

Sarkozy’den 1 Mayıs provokasyonu

Eiffel Kulesi karşısındaki Trocadero Meydanı’nda taraftarlarını toplayan Nicolas Sarkozy “Siz 200 bin kişisiniz” iddiasında bulundu. “Gerçek iş” sloganı altında yapılan bu gösteriye kaç kişinin katıldıðına ilişkin resmi bir açıklama yapılmayacak. Sarkozy, 22 Nisan’daki birinci tur seçimlerden önce Paris’te düzenlenen gösteriye de 100 bini aşkın kişinin katıldıðını söylemiş ancak gözlemciler, bu sayıyı abartılı bularak 25 bin kişiden bahsetmişti.

Le Pen’den Sarkozy’ye oy sinyali yok!

Paris’te her yıl olduðu gibi aşırı saðcılar da Opera meydanında toplandı. Sarkozy’nin oy kapmak için kullandıðı aşırı saðcı söylemlere raðmen, birinci turda yüzde 18’e yakın oyla üçüncü olan Marine Le Pen, ne Sarkozy’ye ne de Hollande’a oy vermeyeceðini söyledi. Le Pen, seçmenlerini ise serbest bıraktı: “Siz özgür vatandaşlarsınız ve kendi özgür iradenize göre oy kullanacaksınız.”

Bir oy rezervi olarak görülmelerine tepki gösteren Le Pen, Hollande’ı “sahte umut”, Sarkozy’yi ise seçilmesi halinde “yeni bir hayal kırıklıðı” olarak deðerlendirdi.

Kürtler kendi renkleri ile katıldı

Fransa genelinde yapılan 1 Mayıs yürüyüş ve mitinglerine Kürtler de yaşadıkları yerlerde yoðun katılım gösterdiler. Kendi renkleri ve talepleri ile gösterilere katılan Kürtler, PKK ve KCK bayrakları ile Öcalan resimleri taşıdılar.

ANF NEWS AGENCY