Fransa’da AKP’yi aratmayacak bir seçim hilesi hikayesi : Thionville

a’da neredeyse Türk iktidar partisi AKP’nin hilelerini aratmayacak bir şekilde kazanılan ve geçtiğimiz ay iptal edilen bir yerel seçim yeniden düzenleniyor.

Fransa’da neredeyse Türk iktidar partisi AKP’nin hilelerini aratmayacak bir şekilde kazanılan ve geçtiğimiz ay iptal edilen bir yerel seçim yeniden düzenleniyor. Aynı zamanda Amed’in Sur Belediyesi’yle ilişkileriyle bilinen Thionville kentinin yenilenecek seçimlerinde,  sol partilerin listesinde Kürt aday Salih Durmuş da bulunuyor.

Thionville kentinde Mart 2014’de yapılan yerel seçimlerde sağcı Nicolas Sarkozy’nin partisi UMP’nin adayı Anne Grommerch, sadece 77 oy farkla Sosyalist Parti’li (PS) Belediye Başkanı Bertrand Mertz’i geride bırakmıştı.

Ancak, 42 bin nüfuslu şehirde iki parti arasındaki oy farkının azlığı bir yana, seçim kampanyası esnasında yaşananlar, aynı zamanda milletvekili olan Anne Grommerch’in seçimi hiç de adilce kazanmadığını göstermiş ve seçimler yargıya taşınmıştı. Sosyalist Parti, hem seçim öncesi kentte dağıtılan iftira içerikli bir bildiriye, hem de yüzlerce yaşlı seçmenin oylarının vekalet yoluyla UMP adayına yakın kişilerce kullanılmasına itiraz etmişti.

‘CAMİNİZİ KAPATACAKLAR’ DİYEREK MÜSLÜMANLARDAN OY ALDILAR

Thionville seçimlerinde, Sosyalist Parti adayı Bertrand Mertz’e oy vermesi beklenen Müslümanları etkilemek için, Türkiye’deki seçim hilelerini aratmayan bir yönteme başvuruluyor.

Merkez sağ UMP’nin adayı Grommersch’e yakın olan bir cami derneği tarafından seçimden sadece 2 gün önce dağıtılan bir bildiri, seçimlerin nihayet 1 yıl aradan sonra iptal edilmesini beraberinde getirdi. Müslümanların çoğunlukta olduğu bir mahallede dağıtılan bildiride, Sosyalist Parti adayının seçimi kazanması halinde kentteki camiyi kapatacağı iddia edilmişti.

Seçimin sonuçlarını etkileme özelliği bulunan bu bildirinin ‘adil seçim ilkesine’ aykırı olduğuna karar veren Devlet Konseyi, Nisan ayında seçimlerin yenilenmesine karar vermiş ve seçimlerin 14 Haziran’da yapılmasının yolu açılmıştı.

YAŞLILARDAN VEKALET ALARAK OY KULLANDILAR

Thionville’de Türkiye’de AKP’yi aratmayacak seçim hilelerinin bir diğeri ise vekaletle oy kullanma sisteminde yapılıyor. UMP’li milletvekili ve belediye başkan adayı Anne Grommerch’e yakınlığıyla bilinen bir polis memurunun, onlarca yaşlı seçmenden alınan vekaletleri bizzat imzaladığı ve daha sonra ise kriminal suçlardan açığa alındığı biliniyor.

Hem dava dosyasında hem de sosyal forumlarda yayınlanan tanıklıklara göre, UMP’liler özellikle yaşlı seçmenlerden vekalet alarak, kendi listelerinin daha fazla oy almasını sağladılar. 2014’deki seçimlerde, vekaletle kullanılan oyların ülke ortalamasının kat kat üstünde olması da, şüpheleri arttırmıştı.

SEÇİMLER YENİLENİYOR; SALİH DURMUŞ DA LİSTEDE

14 Haziran’da yapılacak seçimlerde sol partilerin oluşturduğu ‘Unis pour Thionville’ adlı ortak listeyle giriliyor. Listede, uzun yıllardır kentte Sosyalist Parti (PS) içinde faaliyet yürüten Hüseyin Salih Durmuş da yer alıyor.

Seçimlere ilişkin bilgi veren Durmuş, daha önce seçimlere hile karıştırdığı için UMP adayının yıprandığını ve kazanma olasılıklarının yüksek olduğunu söyledi. Durmuş, Kürtler'in yaşadıkları ülkelerdeki kendilerinin dışındaki siyaset ve dünyalarda da etkili olabileceklerinin altını çizdi.