Fransa’da anketler Le Pen ve Macron’u gösteriyor

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine 2 ay gibi bir süre kalırken, yapılan anketler halen ırkçı lider Marine Le Pen’in önde olduğunu gösteriyor.

Son ankete göre, genç aday Emmanuel Macron’un ikinci tura kalarak cumhurbaşkanı seçilmesi en güçlü ihtimal.

Ipsos Sopra Steria tarafından Le Monde gazetesi için yapılan ankete göre, Marine Le Pen yüzde 25 oyla 23 Nisan’daki seçimlerin ilk turunda birinci gelecek. Ağustos ayında Ekonomi Bakanlığı’ndan istifa ederek ‘En Marche’ adlı hareket adına aday olan Emmanuel Macron ise yüzde 20 oyla ikinci tura kalacak diğer aday olacak.

Seçimlerin Mayıs ayındaki ikinci turunda ise Macron’un Le Pen karşısında açık ara zafer kazanması kesin.

Aynı ankete göre, ailesine çalışmadıkları halde Meclis fonlarından haksız kazanç sağladığı ortaya çıkan sağcı aday François Fillon ise yüzde 17,5 gibi düşük bir oy oranında kalacak. Iktidardaki Sosyalist Parti (PS) adayı Benoit Hamon’un yüzde 14,5 oy alacağı öngörülen ankete göre radikal sol aday Jean-Luc Mélenchon ise yüzde 12’de kalacak.

Henüz seçimlerde aday olup olmayacağına karar vermeyen liberal Demokrat Hareket (Modem) lideri François Bayrou’nun oy oranı ise sadece yüzde 6.

Bayrou’nun aday olmaması halinde Marine Le Pen yüzde 26, Emmanuel Macron ise yüzde 23 oy oranına ulaşacak. Bu durumda François Fillon’un oy oranı ise sadece 1 puan artarak yüzde 18,5’e çıkacak.

Nicolas Sarkozy ve Alain Juppé gibi güçlü adayları geride bırakarak sağcı Cumhuriyetçiler (LR) adlı partinin adayı olan François Fillon hakkındaki haksız kazanç iddiaları bu sonuçlarda etkili oldu. Fillon, skandalın patladığı Ocak ayı ortalarına kadarki tüm anketlerde yüzde 25 ila 28 arasında oy oranlarına ulaşıyordu.

Fillon’un düşüşüyle birlikte oyları artan Emmanuel Macron hem PS’nin sağ kanadından hem de liberal ve merkez sağ seçmenden oy alıyor.

Solda ise, programları birbirine yakın olan Benoit Hamon ve Jean-Luc Mélenchon’un ortak adaylıkta uzlaşamamaları halinde ikinci tura kalma şansları şimdilik oldukça düşük.