Fransa’da sağın adayı çöküyor

Fransa’da sağın Cumhurbaşkanı adayı François Fillon, yaptığı yolsuzlukları ortaya çıkması ardından seçmen desteğini yitiriyor.

Kantar Sofres-OnePoint tarafından Pazar günü yayınlanan kamuoyu yoklamasına göre, Fillon bir hafta içerisinde üç puan kaybetti.

Ankete göre Fillon Nisan’ın son haftasındaki ilk tur seçimlerde yüzde 17 oyla elenecek.

Fillon’a kendi seçim kampanyasının müdürü ve cumhuriyetçi partinin ağır topları da sırt çevirdi. Buna rağmen, halen adaylıkta ısrarlı olduğunu söylüyor.

Eski Başbakan François Fillon, eşine ve çocuklarına haksız kazanç sağlamakla suçlanıyor. Fransız medyası, bu yolsuzluğu belgeleri ile ortaya koydu. Bunun üzerine soruşturma başlatıldı.

Ankette aşırı sağın adayı Marine Le Pen halen önde görünüyor. Bir puan kaybeden Le Pen’in oy oranı yüzde 26 olarak ankete yansıdı. Eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron ise yüzde 25 ile oy oranını koruyor.

Le Pen hakkında da partideki danışmanı ve korumasını Avrupa Parlamentosu’nda göstererek maaş ödenmesini sağladığı iddiasıyla ön soruşturma başlatılmıştı.

Fransa’da iktidardaki Sosyalist Parti’nin adayı Benoit Hamon, oy oranını 2 puan arttırarak yüzde 16’ya çıkardı. Radikal sol cephedeki Jean Luc Melenchon’da oy oranını iki puan arttırarak yüzde 12’ye çıkardı. Hamon ve Melenchon arasında bir ittifak kurulmaması halinde her ikisi de birinci turda elenecek.