Fransa’da solun adayının olmaması Fillon’a mecbur ediyor

Fransa’da önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağcı aday François Fillon halen ‘favori’ aday olmaya devam ederken, halkın bu tercihinin solda henüz ciddi bir aday çıkmamasından dolayı ‘zoraki’ olduğu anlaşılıyor.

Kasım ayında Cumhuriyetçiler (LR) öncülüğünde düzenlenen ön seçimlerden sağ ve merkez partilerin adayı olarak çıkan François Fillon’un birçok ankette ırkçı lider Marine Le Pen’le ikinci tura kalaağı ve ikinci turda cumhurbaşkanlığına seçileceği görülüyor. Ancak buna rağmen yapılan son bir anket, Nicolas Sarkozy döneminin başbakanı olan Fillon’un halk nezdindeki beğenisinin oldukça düşük olduğunu gösteriyor.

Ifop şirketinin Journal du Dimanche gazetesi için yaptığı bir ankete göre, Fransızların sadece yüzde 28’lik bir kesimi Fillon’un kazanmasını istiyor. LR seçmeninde bu oran yüzde 76 ile oldukça yüksek olsa da, aşırı sağ seçmen arasında yüzde 17 ve sol seçmenler arasında ise yüzde 8’de kalıyor.

Ancak seçmenlerin yüzde 55’lik bir kesimi Fillon’un cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünürken, bu oran özellikle sağ seçmen arasında oldukça yüksek.

ÜÇ SEÇMENDEN İKİSİ PROGRAMINDAN ENDİŞELİ

Nisan ayındaki seçimlerde ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılan aşırı sağcı lider Marine Le Pen’e karşı henüz ciddi bir sol adayın çıkmamasından faydalanan François Fillon’un açıkladığı ‘aşırı liberal’ seçim programı da Fransızları endişelendiriyor. Ankete göre, Fransızların yüzde 62’si Fillon’un kamu harcamalarını sert biçimde kısmayı, memur sayısını yüzde 10 azaltmayı ve daha çok işveren odaklı yatırımları öngören programından ‘endişeli’ olduğunu beyan etti.

Ankete katılanların yüzde 47’si Fillon’un ülkeyi ‘reforme etmeye muktedir’ olacağını düşünse de, eski başbakanı ‘insanların sorunlarını anladığını’ düşünenlerin oranı sadece yüzde 28’de kaldı.

OCAK AYINDA PS VE DİĞER ADAYLARIN NETLEŞMESİ SEÇMENİN TAVRINI DEĞİŞTİREBİLİR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin halkın görüşlerinin Ocak ayında yapılacak Sosyalist Parti (PS) ön seçimlerinin sonuçlarının yanı sıra Sol Parti üyesi Jean-Luc Mélenchon’un adaylığı sonrasında netleşmesi bekleniyor. Ayrıca merkez oylarını hedefleyen Emmanuel Macron ile merkez liberal parti Modem’in lideri François Bayrou’nun aday olup olmaması da seçmen tercihlerini ve seçimin ilk turunun sonuçlarını ciddi oranda etkileyecek.