Fransa’da solun kazanmak için tek seçeneği ‘birleşmek’

Fransa sağının cumhurbaşkanı adayı François Fillon'un hakkındaki haksız kazanç iddialarına yenileri eklenirken, solda ortak bir politikada uzlaşılması halinde seçimlerin kazanılması şansı bulunuyor.

Seçimlerde ancak ortak bir adayla solun kazanabileceğine inananların sayısı artıyor.  

23 Nisan’da yapılacak olan ve son bir haftaya kadar anamuhalefet Cumhuriyetçiler Partisi (LR) adayı François Fillon’un kazanacağına kesin gözüyle bakılan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Fransa’da skandallar üst üste geliyor. Fillon’un yanı sıra aşırı sağcı Marine Le Pen’in Avrupa Parlamentosu (AP) fonlarından parti üyelerine maaş bağlattığı ve AP’nin 342 bin euro geri ödeme talep ettiği duyurulmuştu.

Tüm bunlar yaşanırken, Pazar günü Sosyalist Parti (PS) üyesi Cumhurbaşkanı François Hollande’ın 5 yıllık politikalarına karşı duruşuyla öne çıkan Benoit Hamon PS’nin adayı olarak seçilmişti. PS’nin ‘sol kanadının’ temsilcisi olarak bilinen Hamon’un radikal solun adayı Jean-Luc Mélenchon ile ortak bir çizgide buluşarak, seçimleri tekrar ‘solun’ kazanmasını sağlamasına yönelik talepler de artıyor.

SAĞIN ADAYI İNKAR ETSE DE ARTIK CİDDİ BİR DARBE ALDI

Mizah gazetesi ‘Le Canard Enchainé’, Fillon'un eşini milletvekili danışmanı gibi gösterdiğini ve 900 bin euroyu aşkın haksız kazanç sağladığını ortaya çıkarmıştı.

Fillon'un eşi Penellope Fillon'un 1998 ile 2012 arasında milletvekili danışmanı olarak gösterildiği ve sonrasında ise yine La Revue des Deux Mondes’ adlı edebiyat dergisinde çalışıyor görünerek 100 bin euro kazanç elde ettiği kaydediliyor.

Ancak geçtiğimiz haftaya kadar Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favorisi olarak gösterilen Fillon’a yönelik iddialar bunlarla da sınırlı değil. Filon'un 2005 ile 2007 arasında, o dönemde öğrenci olan oğlu ve kıznı parlamenter asistanı olarak gösterdiği ve bu sayede  çocuklarına kazandırdığı paranın 84 bin olarak tespit edildiği ortaya çıkarılmıştı.

Son bir haftadır kamudaki  yolsuzlukları soruşturmakla yükümlü Merkezi Mali ve Vergi Suçları Ofisi (OCLCIFF) görevlileri ile polis tarafından ifade ve arama işlemleri devam ederken, itibarı ciddi oranda zedelenen Fillon suçlamaları reddediyor.

Ancak yapılan birçok anket, Fransız halkının Fillon’un açıklamalarına ikna olmadığını ve seçmen nezdinde bir kaç hafta öncesine oranla 5-6 puanlık bir düşüş yaşadığını gösteriyor.

BFM TV tarafından yayınlanan bir ankete göre, seçmenlerin yüzde 76'sı Fillon'un açıklamalarını ikna edici bulmazken, Alabe tarafından yapılan bir ankette Fillon’un oy oranının yüzde 19 ila 20 arasında olacağı hesaplandı. Bu da Fillon’un ırkçı Marine Le Pen ile liberal aday Emmanuel Macron’dan geride kalarak, seçimleri kazanabilmesi için gerekli olan ikinci tura çıkamayacağı anlamına geliyor.

Dün yaptığı bir açıklamayla ‘sağın adayı olmaya devam edeceğini’ ilan eden Fillon’un hakkındaki iddialar soruşturma kapsamında da kanıtlanırsa, hapis ve ağır para cezalarına çarptırılması da söz konusu.

HERKESE ‘ÇÜRÜMÜŞ’ DİYEN LE PEN DE YÜZ BİNLERCE EURO DOLANDIRDI

Nisan ayında yapılacak seçimlerin ilk turunda tüm adayları geride bırakacağı öngörülen aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen de yolsuzlukla suçlanıyor.

Avrupa Parlamentosu'nda danışman olarak gösterdiği FN üyesi militanlar üzerinden haksız kazanç sağladığı ortaya çıkan Le Pen’den 340 bin euronun iade etmesi talep ediliyor.  

Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi Mart 2015'te, Ulusal Cephe'nin 20 milletvekili danışmanına ilişkin soruşturma başlatmış ve 15 Aralık'ta Paris Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunulmuştu. Marine Le Pen, parayı geri iade etmeyi reddediyor.

Adı iki yıldır bu skandalla anılan Marine Le Pen’in henüz ciddi bir oy kaybı yaşamaması dikkat çekerken, Le Pen’in bugüne kadar iktidar olmuş partilere yönelik ‘ahlaki olarak çürümüşlük’ suçlamalarını sıkça dile getirdiği biliniyor.

SOLDA BİRLİK OLUNMASI HALİNDE İKİNCİ TURA ÇIKILMASI İHTİMALİ YÜKSEK

Öte yandan tüm bu skandallar yaşanırken, iktidar partisi Sosyalist Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Benoit Hamon, solda birlik çalışmalarını sürdürüyor. Ancak Hamon’un skandallarla gündemde olan sağ ve aşırı sağcılara yüklenmeden önce, sol içindeki farklı eğilimleri ikna etmesi gerekecek.

Sosyalist Parti'nin (PS) ‘sol kanadının’ önemli temsilcisi olarak görülen Hamon, daha liberal ve ‘sağ kanat’ olarak değerlendirilen cephenin muhalefetiyle karşı karşıya. Seçim kampanyasında kaç milletvekilinin Hamon'u destekleyeceği henüz netlik kazanmadı.

Hamon’a karşı ön seçimlerin ikinci turunda kaybeden eski Başbakan Manuel Valls’a destek veren bazı isimlerin Hamon yerine daha liberal politikaları savunan ve bağımsız aday olan eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron’u desteklemesi ihtimali yüksek. Macron, PS’nin sağ kanadındaki bazı milletvekillerinin yanı sıra Lyon Belediye Başkanı’nın da desteğine sahip ve dün yayınlanan bir ankete göre seçimlerin ikinci turuna kalarak, cumhurbaşkanı seçilmesi ihtimali yüksek.

HAMON’UN ÖNÜNDEKİ EN ÖNEMLİ SORUN MELENCHON’U İKNA ETMEK

PS’nin tüm bileşenlerinin yanı sıra ekolojistler ve komünistler başta olmak üzere daha soldaki muhalefet partilerini bir araya getirmeye çabalayan Benoit Hamon ise, ‘sol çoğunluk hükümeti’ kurmayı hedefliyor.

Bu kapsamda, radikal solun güçlü adayı Jean-Luc Mélonchon ile ortak bir cephe olasılığı üzerinde durulurken,  Fransa Komünist Partisi de Mélonchon'u destekliyor. Mélenchon ise, Benoit Hamon'un PS’nin adayı olması ardından solda çoğunluk sözleşmesi fikrinden de vazgeçmiyor.

Mevcut Cumhurbaşkanı François Hollande veya eski Başbakan Manuel Valls’ın politikalarına karşı sert muhalefetiyle bilinen Mélonchon'un karşısında şimdi Hamon var. Hamon da, tıpkı Melanchon gibi ekolojiyi, geliri ne olursa olsun tüm herkes için geçerli olacak asgari geçim yardımını ve kurumların yeniden reforme edilmesine odaklı ‘6'ıncı Cumhuriyet’ projesini seçim programının merkezine koyuyor.

Üyelerinin büyük kısmının Mélonchon’a destek verdiği Fransız Komünist Partisi (PCF) ise pozisyonunu netleştiriyor. PCF Genel Sekrteri Pierre Laurent, solcu bir hükümetin zaferi kesin olmasa da, solda birliğin mümkün olduğu fikrini savunuyor.

Hamon’un adaylığının kesinleşmesi ardından hem birçok siyasetçi tarafından hem de sosyal ağlar üzerinden seçmenler tarafından ortak adaylık çağrıları yükseliyor. Bu kesimler, Mélenchon ve Hamon’un yanı sıra ekolojist aday Yannick Jadot’un da bu ortaklığa dahil olmasını istiyor.

İTTİFAK OLMAZSA HİÇBİR SOL ADAYIN TEK BAŞINA ŞANSI YOK

Aksi halde, PS’nin bir kesiminin desteğine sahip olan ve zaten kendisini ‘sadece solda görmeyen’ eski bakan Emmanuel Macron dışındaki hiçbir adayın Marine Le Pen’in karşısına çıkma şansı bulunmuyor. Son anketler, Benoit Hamon, Jean-Luc Mélenchon, Yannick Jadot ve diğer bazı sol partilerin adaylarının toplamda yüzde 30 civarında oy alabileceğini gösteriyor.

Ancak tek tek adaylarla girilmesi durumunda hiçbir sol adayın ikinci tura kalması ve ırkçı Marine Le Pen’e karşı ikinci turda seçmenlerin desteğini alması şansı oldukça düşük.

23 Nisan’da ilk turu, 7 Mayıs’ta ise ikinci turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Fransız sağının adayları yolsuzluk ve haksız kazanç iddiaları ile sarsılırken, solun eline güçlü argümanlar geçmiş bulunuyor. Tabii eğer gerçekten ortak bir aday ve seçim programı üzerinde uzlaşılabilirse.

Son olarak dün yayınlanan Elabe şirketine ait bir ankette, seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen’in oyları yüzde 26 ile 27 arasında değişecekken, eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron ise yüzde 22 oyla ikinci tura kalan diğer aday olacak. Kendini ‘hem sağ hem de sol’ olarak değerlendiren Macron’un oy oranı liberal aday François Bayrou’nun aday olmaması halinde yüzde 23’e yükseliyor.

Macron’un ikinci turda ırkçı Marine Le Pen’e karşı yüzde 65 oyla cumhurbaşkanı seçileceği sonucu da çıkıyor.

Ankete göre, skandallarla gündemde olan Fillon’un oyları yüzde 19 ile 20 arasında değişiyor. Fillon böylelikle uzun süreden beri favori olarak gösterildiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalamıyor.

Aynı ankette, Benoit Hamon’un oy oranı yüzde 16 ila 17 arasında değişirken, Jean-Luc Mélenchon’un ise Benoit Hamon’un adaylığıyla birlikte oy kaybı yaşayacağı tahmin ediliyor. Ankete göre, Mélenchon’un oy oranı yüzde 10’da kalacak.

Ifop tarafından yapılan bir diğer ankette ise adayların oy oranları şöyle: Marine Le Pen yüzde 24, François Fillon yüzde 21, Emmanuel Macron yüzde 20, Benoit Hamon yüzde 18, Jean-Luc Mélenchon yüzde 9 ve liberal François Bayrou yüzde 4,5.

Ancak Bayrou’nun seçimlere girmemesi halinde liberal görüşleri savunan Emmanuel Macron’un oylarının artacağı tahmin ediliyor.

Hamon veya Mélenchon’un ekolojistlerin de desteğini alarak seçimlere katılmaları halinde oy oranı yüzde 25-30’u bulabilecek.