Fransa il meclislerinde sol azınlığa düştü

Fransa il meclisleri seçimlerinin ikinci turunda iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ağır bir yenilgi daha aldı.

Fransa il meclisleri seçimlerinin ikinci turunda iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ağır bir yenilgi daha aldı. Sosyalistler ve diğer sol partiler ellerindeki 25 departmanı (il) sağ partilere kaptırırken, aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) aldığı yüksek oylara rağmen hiçbir departmanda tek başına iktidar olamadı.

Geçtiğimiz hafta ilk turu yapılan il meclisleri seçimlerinin ikinci tur sonuçları, iktidar partisinin aldığı yenilgiyi daha da derinleştirdi. İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan ve katılımın yüzde 49 olduğu seçim sonuçlarına göre, sağ partiler tekrar çoğunluğu ele geçirdi. 

Anamuhalefet partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ile Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) adlı merkez partisinin listeleri toplamda yüzde 36 civarında oy aldılar. Aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) adayları yüzde 22 oy ile ikinci sırada geldiler ve birçok kantonda seçilmeyi başardı.

PS ve ittifak yaptığı sol partilerin oy oranı yüzde 25, Sol Cephe (Front de Gauche) listeleri yüzde 1,5 ve diğer sol listeler ise yüzde 4,3 oy alabildiler.

Seçimlerin ikinci turunda kantonların çoğunluğunda sadece iki parti yarıştığından, partilerin ulusal düzeydeki oylarında ciddi değişimler oldu. Aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin seçime katıldığı kantonlar baz alındığında oy oranının yüzde 40’lar civarında olduğu gözlendi.

Seçim sonuçlarına göre, PS ve diğer sol partilerin elinde olan 25 departman (il) meclisi UMP ve ittifak ettiği diğer sağ partilerin kontrolüne geçti. UMP ve diğer sağ partiler böylelikle 2008 yılından beri azınlıkta oldukları departman meclislerinde tekrar çoğunluğa ulaştı.

Sosyalist Parti 31 departmanı elinde tutmayı başarırken, sadece Lozere departmanını sağ partilerin  elinden almayı başardı. Vaucluse departmanında ise sağ ve sol partiler 12’şer kanton kazanırken, 10 kantonda aşırı sağcılar birinci oldu.

Departman olarak adlandırılan il meclislerinde çoğunluğun tekrar sağ partilere geçmesiyle, Fransa’da sol partilerin çoğunlukta olduğu kurum olarak Ulusal Meclis ile bölge meclisleri kaldı. Sosyalist Parti (PS) ve Cumhurbaşkanı François Hollande’ın kötü yönetimi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılan yerel seçimlerde küçük, orta ve büyükşehirlerin büyük kısmı yine sağ partilere geçmişti. Sadece seçilmişlerin oy kullandığı Senato seçimlerinde de sol partiler çoğunluğu yitirmişlerdi.