Fransa sağının adayı geri çekilmeyecek

Fransa’da eşine ve çocuklarına parlamento fonlarından haksız kazanç sağladığı ortaya çıkan François Fillon, sağın cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmeyeceğini duyurdu.

Geçtiğimiz ay Canard Enchainé gazetesinde yer alan haberlerde, eski başbakanlardan François Fillon’un eşi Penelope Fillon’un mecliste danışman olarak 9 yılda 900 bin euro gelir elde ettiği anlaşılmıştı. Ancak Penelope Fillon’un gerçek manada bu görevi yerine getirdiğine dair herhangi bir kanıt bulunmazken, bir kızı ve oğlunun da ‘danışmanlık’ adı altında on binlerce euro gelir elde ettiği ortaya çıkmıştı. 

Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favorisi olarak gösterilirken, hakkındaki skandallar nedeniyle anketlerde geriye düşen François Fillon ise, geri çekilmeyeceğini yineledi. Fillon, eşinin Ulusal Meclis’te çalıştığını iddia ederken, haksız kazanç iddialarını yalanladı. 

Fillon, adaylıktan çekilmesine ilişkin olarak gündeme getirilen ‘B planının’ ise partisinin ve sağın ‘hezimeti’ anlamına geleceğini savundu. Fillon, anketlere de güvenmediğini söylediği konuşmasında, anketlerin kendisinin önseçimlerde kazanacağını öngörmediğini hatırlattı. 

Kasım ayında Nicolas Sarkozy ve Alain Juppé gibi isimleri geride bırakan François Fillon, Cumhuriyetçiler (LR) ve müttefik partilerinin adayı olmayı başarmıştı. Ocak ayı ortalarına kadar Nisan seçimlerinde ikinci tura kazanacağı sonucu çıkan Fillon’un oy oranı ‘Penelope Gate’ olarak adlandırılan skandallar sonrasında düşmeye başladı. 

Son günlerde yapılan anketlerin çoğu, ırkçı lider Marine Le Pen ile liberal görüşleriyle bilinen Emmanuel Macron’un ikinci tura kalacağını ve Macron’un cumhurbaşkanı seçileceğini gösteriyor.