Fransa seçim anketleri: Macron önde, Mélenchon’un oyları artıyor

Fransa’da 4 hafta sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçim anketleri Emmanuel Macron’un şansının giderek arttığını gösterirken, radikal soldaki Jean-Luc Mélenchon’un oy oranı da artmaya devam ediyor.

23 Nisan’da yapılacak seçimlere ilişkin hafta içinde yapılan anketlerine göre, aşırı sağcı Marine Le Pen’in oy oranı yüzde 25-27 arasında değişiyor.

Liberal programıyla bilinen ve iktidardaki Sosyalist Parti (PS) üyesi bazı siyasetçiler ile merkez  ve sağ siyasetçilerden destek gören Emmanuel Macron ise Marine Le Pen ile başa baş gidiyor. Kimi anketler Macron’un Le Pen’den daha fazla oy alabileceğini de gösteriyor.

Anketlerde, hakkındaki haksız kazanç soruşturmaları nedeniyle iki aydır gündemden düşmeyen Cumhuriyetçiler (LR) adayı François Fillon’un ise yüzde 20 bandını aşamadığı görülüyor. Fillon’un oy oranı yüzde 17 ile 19 arasında değişiyor.

MELENCHON’UN OYLARI ARTIYOR

Anketler, iktidardaki PS’nin ön seçimlerinde adaylığı kesinleşen Benoit Hamon ile radikal sol siyasetçi Jean-Luc Mélenchon arasındaki oy dengesinin de Mélenchon lehine değiştiğini gösteriyor. Geçtiğimiz haftaya kadar yüzde 13 oy desteğine sahip olan Hamon’un oylarında düşüş gözlemlenirken, Cuma günkü bir ankette Mélenchon’un oylarının 2 puan artarak, yüzde 14 olduğu duyurulmuştu.

Ancak birbirine yakın programları olan iki sol adayın birleşme çağrılarını olumsuz yanıtlaması nedeniyle seçilme şansları da azalmış durumda. Seçime doğru sol seçmenin iki adaydan birine yönelebileceği de tahminler arasında.