Fransa ve Almanya’dan ‘çok vitesli’ AB önerisi

AB’de Brexit ile başlayan kriz için Almanya ve Fransa “Çok vitesli” bir Avrupa önerisi yaptı. Fransa ve Almanya’nın önerisi ise Polonya başta olmak üzere, birçok ülkenin tepkisi ile karşılaştı.

Avrupalı ülke yöneticileri 27’li Avrupa Birliği’nin (AB) geleceğini yeniden masaya yatırdı. Polonya’nın Donald Tusk’un Avrupa Konseyi Başkanlığına seçilmesini engellemek girişimi de başarısızlıkla sonuçlandı.

Almanya Başbakanı, “Sloganımız bir birlikteyiz, ama farklılıklarımızla” açıklamasında bulunarak, 25 Mart’ta Roma’da yapılacak toplantının gündemini de belirtmiş oldu.

İngiltere Başbakanı Theresa May’ın da aralarında olduğu Avrupalı siyasetçiler “Roma Deklarasyonu”nun hazırlanması için saatlerce tartıştı. Toplantıda ayrıca Brexit sonrası durum da ele alındı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, “Bazılarımız daha hızlı hareket edebilmeliyiz” açıklaması ile Avrupa’nın uygun zamanda iyi kararlar alabileceğini göstermek gerektiğini belirtti.

Hollande’ın farklı viteslerle ilerlemesi konularında ise verginin ortaklaştırılması, Euro bölgesi, savunmayı gösterdi. Hollande, AB üyesi bazı ülkelerin “Kim olursa olsun kapıları kapatmadan daha hızlı ve daha ilerlemeliyiz” dedi.

Belçika, Luxemburg ve İspanya ise Fransa ve Almanya’nın bu önerisine sıcak bakıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise bu senaryonun Doğu ve Batı Avrupa ülkeleri arasında yeniden “demir” bir perde oluşturmayacağı açıklamasında bulundu.

Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya ise AB bünyesinde ikinci sınıf bölge olma riskinden hareketle bu düşünceye karşı çıkıyor.

Polonya Başbakanı Beata Szydlo, “Çok vitesli bir Avrupa’dan bahsedilmesini kabul etmiyoruz” dedi.