Fransız sağının adayına ‘haksız kazanç’ soruşturması

Fransa’da sağ partilerin cumhurbaşkanı adayı olan François Fillon’un eşine haksız kazanç sağladığı iddiaları hakkında soruşturma açıldı.

Daha önce birçok yolsuzluk skandalını açığa çıkarmasıyla bilinen Canard enchaîné adlı gazetede yer alan iddiada, Fillon’un eşi Penelope Fillon’u 8 yıl boyunca parlamentodaki danışmanı gibi göstererek haksız kazanç sağladığı duyurulmuştu.

Fillon’un eşi hakkındaki iddiaları değerlendiren mali savcılık tarafından ‘kamu fonlarının haksız yere kullanıldığı’ şüphesiyle ön soruşturma açıldığı duyuruldu. Savcılık soruşturmayı yürütmek üzere Merkezi Mali ve Vergi Suçları Ofisi’ni (OCLCIFF) görevlendirdi.

Haberde, sağın cumhurbaşkanlığı adayı olan eski Başbakan François Fillon’un eşinin 1998-2007 yılları arasında Ulusal Meclis’e adım dahi atmadan 500 bin euroyu aşkın maaş aldığına dikkat çekilmişti.

Penelope Fillon’un maaş bordrolarına ait bilgileri yayınlayan Canard enchaîné haberine göre, Fillon’un Sarthe ili milletvekili olduğu 1998-2002 yılları arasında, eşini danışman gösterdiği anlaşılıyor. Bu dönemde Penelope Fillon’un aylık 3 bin 900 Euro maaş aldığı, yine eşi François Fillon’un hükümete girdiği 2002 yılından sonra ise yerine geçen milletvekili Marc Joulaud döneminde ise aylık 6 bin 900 ila 7 bin 900 Euro civarında maaş aldığı görülüyor.

Nicolas Sarkozy ve Alain Juppé gibi güçlü adayları geride bırakarak Cumhuriyetçiler Partisi (LR) öncülüğündeki ‘sağ ön seçimlerini’ kazanan Fillon’un bu skandalla ciddi zarar göreceği tahmin ediliyor. Fillon’un seçim programında dar gelirlileri dışlayan, ultra liberal politikalarının yanı sıra kamudaki ‘gereksiz harcamalara’ vurgu yapması da dikkat çekiyordu.

Fillon, özellikle sağlık sigorta sistemini büyük oranda özelleştirme ve kamudaki memur sayısını 5 yılda 500 bin, yani yüzde 10 oranında düşürme gibi sert önlemler öneriyordu.