Güneş enerjili uçak dünya turuna çıkıyor

Güneş enerjili uçak Solar Impulse 2, Cumartesi günü başlayacağı dünya turu öncesinde deneme uçuşları yapıyor.

Güneş enerjili uçak Solar Impulse 2, Cumartesi günü başlayacağı dünya turu öncesinde deneme uçuşları yapıyor.

Projenin sorumluları tarafından yapılan açıklamaya göre Solar Impulse 2, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de bugün deneme uçuşunu yaptı. Uçağın bir saat sonra herhangi bir sorun yaşamadan geri geldiği bildirildi.

İnsanlık tarihinde önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirilen Solar İpulse uçağı tek bir damla fosil yakıta ihtiyaç duymadan, sadece güneş enerjisi ile hem gündüz hem de geçe uçabiliyor.

Uçak, 72 metre çapında ve yaklaşık 2,5 ton ağırlığında. Projenin İsviçreli eş kurucuları Bertrand Piccard ve André Borschberg, temiz teknolojiler ve yenilenebilir enerjilerle bugüne kadar imkansız görünen şeylerin gerçekleştirilebileceğini göstermek istiyor.

Solar Impulse'un daha dünya turuna başlamadan sekiz rekoru bulunuyor. Bu rekorlar arasında "bütün gece kesintisiz uçmayı ilk başaran" ve "kıtalararası uçuşu ilk gerçekleştiren" güneş enerjili uçak unvanları yer alıyor.

Herşey öngörüldüğü gibi yolunda giderse, Solar Impulse Cumartesi günü Abu Dabi'den itibaren 12 aşamalı dünya turuna başlayacak.

Uçak tek bir damla yakıt kullanmadan, Hindistan, Çin ve New York'u geçecek, okyanusları aşacak.

8 bin 500 metre yükseklikte saatte 50 ila 100 km yaparak 35 bin kilometre kat etmeyi planlayan uçağın yolculuğu beş ay sürecek.

Yolculuk Temmuz sonu veya Ağustos başında Abu Dabi'de sona erecek.