Güney Sudan'da yüzlerce çocuk kaçırıldı

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Güney Sudan'ın Wau Shilluk kentinde alıkonulan çocukların sayısını yüzlerle ifade ediyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Güney Sudan'ın Wau Shilluk kentinde alıkonulan çocukların sayısını yüzlerle ifade ediyor.

UNICEF geçen hafta yaptığı açıklamada Güney Sudan'ın kuzey doğusundaki Yukarı Nil petrol eyaleti Wau Shilluk'ta 89 çocuğun kaçırıldığını duyurmuştu. UNICEF gerçek rakamın daha yüksek olabileceği endişesini dile getirmişti.

Cumartesi günü yazılı bir açıklama yapan UNİCEF, kaçırılan çocukların sayısının belki de yüzlerce olduğunu ifade etti.

Saldırı 15 ve 16 Şubat günleri gerçekleşti. Güney Sudan Başkanlık sözcüsü Attny Wek Ateny, saldırıyı şiddetle kınarken, Nijeryalı radikal dinci örgüt Boko Haram'ın bu saldırıdan sorumlu tuttu.

İki hafta boyunca soruşturma yürüten UNICEF ise, alanın dneetimini elinde bulunduran General Johnson Olony'nin milis grubunun çocukların alıkonulmasından sorumlu olduğunu açıkladı.

UNICEF, bu milis gücünün hükümete bağlı ordunun arkasında olduğuna dikkat çekti. Güney Sudan ordusu ise milis gücünü kontrol edemediklerini savunuyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu, Wau Shilluk yakınındaki bir eğitim kampında çok sayı çocuk tespit edildiğini belirtirken, henüz 12'sine girmiş çocukların Yukarı Nil eyaletindeki Melut yerleşim biriminde silah altına alını söyledi. UNİCEF bu çocukların daha kuzeydeki Kaka bölgesine savaşmaya gönderilmesinden endişe ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW de geçmişte bu milis grubunu çocukları silahaltına aldığı tepkisinde bulunmuştu.

Güney Sudan'da Aralık 2013'den bu yana iç savaş yaşanıyor. Çatışmalar Devlet Başkanı Salva Kiir'e bağlı birlikler ile eski Başkan Yardımcısı Riek Machar'a bağlı birlikler arasında başkent Juba çevresinde başlamıştı.

Bu çatışmaları daha sonra tüm ülke geneline yaydı. Mevcut durumda 20 dolayında silahlı grup çatışmalara karışmış bulunuyor.

Taraflar arasında birçok kez ateşkes imzalandı ancak hepsi de bir kaç saat veya bir kaç gün ancak sürebildi.

Rakip gruplar, Etiyopya'nın başkenti Addis Abeba'da yeniden bir araya gelerek bir barış anlaşması imzalamaya çalışıyor. Arabulucu olan Doğu Afrika ülkeleri, taraflara anlaşmazlıklarını çözmeleri için 5 Mart'a kadar süre tanıdı.

Yaklaşık 15 aydır devam eden iç savaşın vurduğu Güney Sudan'da, BM'e göre 2.5 milyon kişi açlık sınırında yaşıyor, ülkenin yarısının ise yardıma ihtiyacı var.

UNİCEF Güney Sudan ordusu veya isyancı güçlerin yaklaşık 12 bin çocuğu silah altına aldığını tahmin ediyor. Çatışmaların tarafları ise karşılıklı olarak birbirlerini çocukları askere almakla suçluyor.