Hollanda seçim anketlerinde ırkçılar geriledi

Hollanda’da 15 Mart’ta yapılacak genel seçimler öncesinde yayınlanan son anketler, ırkçı lider Geert Wilders ile Başbakan Mark Rutte’nin partilerinin başa baş gittiğini gösteriyor.

Leiden Üniversitesi tarafından yayınlanan Peilingwijzer adlı programda, 6 büyük şirketin anketlerinin ortalama sonuçları verildi.

Buna göre, son aylarda tüm anketlerde birinci olan yabancı karşıtı Geert Wilders’in başında olduğu Özgürlükler Partisi’nin (PVV) oy oranı yüzde 16 olacak.

Başbakan Mark Rutte’nin üyesi olduğu VVD’nin ise yüzde 17 oy alacağı hesaplandı. Bu hesaplamaya göre, 150 sandalyeli parlamentoda VVD 23 ile 27 arasında, PVV ise 22 ile 26 arasında sandalye kazanacak.

Peelingwijzer sonuçlarına göre Hristiyan Demokrat Parti (CDA) ile Demokratlar 66 adlı partiler yüzde 11 oy alacaklar. GroenLinks (Yeşil-Sol) adlı partinin yüzde 10, Sosyalist Parti’nin (SP) yüzde 9 ve İşçi Partisi’nin (PvdA) sadece yüzde 8 oy alacak.

Son haftalara kadar yapılan anketler, göçmenlere, Müslümanlara ve Avrupa Birliği’ne karşı politikalarıyla bilinen Geert Wilders’in partisinin birinci olacağını gösteriyordu. Ancak Wilders’in Amerikan seçimlerinden sonra Donald Trump’ın politikalarını uygulama yönündeki vaatlerinin seçmende olumsuz etki yarattığı tahmin ediliyor.

Hollanda parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin 150 üyesinin belirleneceği genel seçimler 15 Mart Çarşamba günü yapılacak.