Hollande göçmen politikasını açıkladı

Hollande göçmen politikasını açıkladı

Fransa’da 22 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlıðı seçimlerinin ilk turunun galibi sosyalist aday François Hollande, yapılan son ankete göre ikinci turda da rakibi Sarkozy karşısında 7 puan farkla kazanacak. Hollande, göçmenler konusundaki pozisyonuna da açıklık getirerek, “Fransa’da yasal durumda çok göçmen yok ama düzensiz (kaçak) durumda çok göçmen var” dedi.

BVA anket kuruluşunun Orange, yerel basın ve RTL için yaptıðı kamuoyu araştırmasına göre 6 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimlerde Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande oyların yüzde 53.5’ini, mevcut cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yüzde 46.1’ini alacak.

Bu ankete göre iktidar partisi UMP’nin adayı Sarkozy, aşırı saðcı Marine Le Pen’in seçmenlerinin yüzde 57’sinin oyunu alacak. Buna karşın Le Pen seçmenlerinin yüzde 21’inin de Hollande’dan yana oy kullanacaðı belirtiliyor.

Göçmen “düşmanlıðında”, neredeyse aşırı saðcı Le Pen’in geride bırakan Sarkozy, 1 Mayıs günü Fransa’da “aşırı” düzeyde göçmen olduðunu ve bu nedenle entegrasyon sisteminin tıkandıðını savunmuştu.

RMC ve BFM TV’nin bu sabahki konuðu olan sosyalist aday François Hollande ise göçmenler konusundaki pozisyonuna açıklık getirdi. “Fransa’da yasal durumda çok göçmen yok” diyen Hollande, “Düzensiz (kaçak) durumda olan çok göçmen var” diye ekledi.

Oturum izni olmayan bir göçmenin bu hakka erişebilmek için yerine getirmesi gereken koşulları ise Hollande şöyle sıraladı: Beş yıl Fransa topraklarında bulunmak, çalışma sözü vermek ve çocuðu varsa eðer beş yıldır okula gitmiş olması.

Hollande, yılda oturum izni verilecek göçmenlerin sayısının mevcut düzeyde olacaðını söyledi. Bu da her yıl 30 bin göçmene oturum izni verilmeye devam edeceði anlamına geliyor.

Sarkozy’nin ırkçı söylemleri çıkarıldıðında, pratikte adayların göçmen politikasında köklü bir fark görünmüyor.

ANF NEWS AGENCY