Hollande göreve başladı

Hollande göreve başladı

Sosyalist lider François Hollande, Paris'te bugün düzenlenen törenle Fransa cumhurbaşkanlıðı görevini devraldı.

François Hollande, görevi Elysee Sarayı’nda düzenlenen törenle devraldı. Saat 10.00’da selefi Nicolas Sarkozy tarafından yüzlerce basın mensubu hazır bulunduðu esnada kabul edilen Hollande, ardından Sarkozy ile 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşme esnasında Sarkozy törenle Hollande’ye cumhurbaşkanlıðı görevini devretti. Ardından Sarkozy, bir başka odaya geçerek burada Fransa nükleer silahlarının kodlarını verdi.

Görevi devralan Hollande, yaptıðı ilk açıklamada, AB ülkeleri ile ekonomik büyümeyi teşvik ile borçları düşürmenin bir birine baðlandıðı yeni bir anlaşma yapmak istediklerini söyledi. Fransa halkına göven mesajı veren Hollande, ülkeyi hasiyet ve sadelikle yöneteceðini belirtti.

Bugün yeni başbakanın kim olacaðını açıklaması beklenen Hollande ilk iş olarak Berlin'e geçerek Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşecek. Hollande-Merkel görüşmesi, Yunanistan'da doðan siyasi tıkanıklık nedeniyle Atina'nın euro'yu terk etmek zorunda kalabileceði kaygılarının gölgesinde geçecek. François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in liderliðindeki kemer sıkma odaklı politikaları eleştiriyor.

Fransa ve Almanya, euro bölgesinin en büyük iki ekonomisi olarak, borç krizine karşı alınacak önlemler konusunda kilit konumdalar.Angela Merkel, euro ülkelerinin bütçesine sıkı denetim getiren mali disiplin anlaşmasını -Hollande'ın itirazlarına karşın- yeniden pazarlıða açmayacaðını söylemişti.

ANF NEWS AGENCY