IMF ile Ukrayna arasında kredi anlaşması sağlandı

Uluslararası Para Fonu (IMF) iç savaş nedeniyle ekonomik güçlükler içinde olan Ukrayna’ya yeni kredi verilmesinde uzlaşıldığını duyurdu.

IMF tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık kredinin verilmesi konusunda anlaşmanın sağlandığı bildirildi. Açıklamada, söz konusu kredi diliminin bu yılın ilk yarısında verileceği bilgisi verildi.

IMF açıklamasına göre, kredi karşılığında daha önceleri Ukrayna hükümetinden talep edilen emeklilik yaşının yükseltilmesi şartının getirilmediği de kaydedildi. Emeklilik yaşının yükseltilmesi talebi Ukrayna kamuoyunda yoğun tepki çekmişti.

Ancak Ukrayna’ya verilecek kredilerin hangi ‘reformlar’ karşılığında serbest bırakılacağına ise açıklık getirilmedi.

Ukrayna hükümetiyle IMF arasında 2015 yılında varılan bir anlaşmayla ‘ekonomik iflasın önlenmesi’ için 17,5 milyar dolarlık kredi verilmesi kararlaştırılmıştı. Şimdiye kadar bu kapsamda 7,5 milyar dolar serbest bırakıldı.

Rusya yanlısı gruplarla 2014 yılında başlayan savaşın halen çözüme kavuşturulmadığı Ukrayna’da ekonomik sıkıntılar da artmıştı. Ülkenin askeri harcamaların milli gelirin yüzde 5’ine denk gelirken, Aralık ayında parlamentoda bütçe açığının milli gelirin yüzde 3’ünün altına çekilmesine ilişkin bir tasarı kabul edilmişti.

Tasarı kapsamında asgari ücretin de 123 dolar seviyesine yükseltilmesi kararlaştırılmıştı.