İngiliz hükümeti silah ihracatıyla uluslararası hukuku çiğnedi

İngiltere’de hükümetin aralarında Suudi Arabistan’ın da olduğu birçok ülkeye silah satarken bu ülkelerin insan hakları karnesini dikkate almayarak uluslararası hukuku çiğnediği bildirildi.

İngiltere’de yayınlanan The Independent gazetesi bugünkü sayısında İngiliz hükümeti ile Suudi Arabistan arasındaki silah satışı konusunu insan hakları açısından ele alan bir habere yer verdi.

Habere göre İngiltere’de hükümet Suudi Arabistan ve benzeri ülkelere silah satmadan önce bu ülkelerin uluslararası insan hakları anlaşmalarına uygun politikalar yürütüp yürütmediğini değerlendirmiyor. Konuyla ilgili gazeteye açıklama yapan bir hükümet sözcüsü de sadece satılan silahların insan hakları ihlalleri için kullanılıp kullanılmayacağının hesaba katıldığını belirtti.

SUUDİ ARABİSTAN’A SİLAH SATIŞI GÜNDEMDE

Suudi Arabistan dünyada en çok silah satın alan ülkelerden biri. Bu ülkeye en çok silahı ABD ve İngiltere satıyor.

Ancak Suudi Arabistan’ın Suriye’deki cihatçı gruplara verdiği destek, Yemen’de sivil halkı hedefleyen saldırıları, İngiltere’de gündeme yerleşmiş durumda. Bu ülkeye silah satışına karşı çıkan kesimlerin Yüksek Mahkemeye yaptığı başvuru önümüzdeki günlerde karara bağlanacak.

The Independent gazetesi de karar öncesinde konuyla ilgili bir özel haber yayınladı.

Haberde Yemen’de 47 sivilin hayatını kaybettiği saldırılardan Suudi Arabistan’ın sorumlu olduğu yönündeki parlamento komitesinin tespitlerine yer verilirken Yemen’de 10 binden fazla kişinin ölümüne neden olan bombardımanlarda İngiliz yapımı misket bombalarının kullanıldığı ifade edildi.

Gazeteye açıklamada bulunan İngiltere’nin Ortadoğu ve Afrika’dan sorumlu Bakanı Tobias Ellwood, Yemen’deki katliam konusunda “bölgedeki olayların teker teker değerlendirilmediğini ve bu olayların genel bir karara ulaşmak için kullanılmadığını” ifade etti.

HÜKÜMET SUUDİLERE SİLAH SATMAYI MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Yemen’deki katliamda İngiliz silahlarının kullanılmasına karşı Ellwood’un yaptığı açıklama büyük tepki çekti. Suudi Arabistan’a silah satışına karşı kampanya yürüten kuruluşları açıklamayı Tory-Brexit hükümetinin karanlık uygulamalarının savunması olarak nitelendirdi.

İngiltere’de faaliyet yürüten Silah Ticaretine Karşı Eylem örgütünden Andrew Smith, ülkede silah satışı için uygulanan lisans sisteminin reforme edilmesi gerektiğini söyledi. Hükümetin teker teker olayları değerlendirmeden genel yargılara nasıl varabildiğini anlamadıklarını belirten Smith, silah satılan ülkenin insan hakları kaydının incelenmesi gerektiğini ifade etti.

YASAL SÜREÇ BAŞLIYOR

İngiltere’de 7, 8 ve 10 Şubat tarihlerinde İnsan Hakları İzleme Örgütü, Oxfam ve Uluslararası Af Örgütü; Suudi Arabistan’a silah satışına karşı Yüksek Mahkemeye başvuracak. Silah Ticaretine Karşı Eylem örgütü ise geçtiğimiz günlerde başvuru gerçekleştirmişti.

Ülkede gerçekleştirilen bir kamuoyu araştırmasına göre İngilizlerin yüzde 70’e yakını Suudi Arabistan’a silah satışına karşı.