İngiltere ve Almanya arasında kurumlar vergisi gerginliği

Avrupa Birliği’nden çıkacak olan İngiltere’de hükümetin Brexit ile uluslararası şirketlerin ülkeyi terk etmesini engelleme amacıyla planladığı vergi indirimleri AB’de özellikle de Almanya’da rahatsızlık yarattı.

2016 yılının Haziran ayında gerçekleştirilen halk oylamasıyla Avrupa Birliği üyeliğini sona erdiren İngiltere’de Brexit’in getireceği ekonomik külfete karşı çözümler aranıyor. İngiliz hükümetinin en temel sorunu ortak pazardan çıkışla birlikte uluslararası şirketlerin ülkeyi terk ederek AB ülkelerine yerleşmeleri.

Theresa May’in başbakanlığındaki hükümetin bunu engellemek için ilk atmayı planladığı adımlardan biri şirketlerden alınan kurumlar vergisini düşürmek. Halihazırda İngiltere’de kurumlar vergisi yüzde 17’ye çekilmiş durumda. May önümüzdeki dönemde bu vergiyi daha da aşağı çekerek İngiltere’yi uluslararası şirketler için daha çekici bir hale getirmeye çalışıyor.

AB’den çıkış sürecinde Birlik ülkeleriyle iyi bir anlaşma sağlamaya çalışan May, eğer bunu başaramazsa İngiltere ekonomik modelinin temelini değiştirmek zorunda kalacaklarını ifade etti.

May’in bu açıklamaları AB liderlerine, İngiltere’nin bir vergi cenneti haline getirileceği yönünde bir tehdit olarak algılandı.

May’in açıklamalarının AB tarafında pek de sempati ile karşılandığı söylenemez.

MERKEL TEPKİ GÖSTERDİ

AB’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya bu girişimden rahatsız. Dünyanın en karmaşık ama en iyi işleyen vergi sistemlerinden birine sahip olan Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, konu ile ilgili rahatsızlığını Malta’daki liderler zirvesinde açık bir şekilde dile getirdi.

Ülkelerin toplum için gerekli yatırımları yapmak üzere adil bir vergi sistemine ihtiyaç duyduğunun altını çizen Merkel, vergi indirimi gibi bir yarışa girmeyeceklerini ifade etti.

Bu açıklamalarla birlikle May ve Merkel’in bir araya geleceği ikili görüşmenin iptali de dikkat çekiciydi. İngiliz Başbakanlık Bürosu görüşmede alınacak konuların iki lider tarafından “kısa bir yürüyüş” sırasında ele alındığını kaydetti. Ancak diplomatik kaynaklar görüşmenin Alman tarafından iptal edildiğini kaydediyor.

Vergi indirimi konusunda İngiltere içinde de rahatsızlıklar var. Zira birçok ekonomist ülkede sağlık sektörü krizde ve birçok okul kemer sıkmakla yüz yüzeyken kurumlar vergisindeki indirimin gerçekçi olmadığı görüşünde.