İsveç'te Nazilerin örgütlenme ve şiddet eylemlerinde artış

Son birkaç yıl içinde İsveç'te çalışma yürüten ırkçı, yabancı düşmanı ve Nazi örgütlerin örgütlenmelerinde ve başvurdukları şiddet eylemlerinde büyük bir artış olduğu gözleniyor.

Uzmanlar, saldırıların neredeyse tamamının örgütlenmesini yaygınlaştıran ve sağlamlaştıran İsveç Direniş Hareketi (NMR) tarafından gerçekleştirildiği tahmininde bulunuyor.

2015 yılında 160 bin sığınmacının İsveç'e gelmesiyle birlikte ilticacıların kaldıkları veya barınmaları için ayrılan kamp ve yerleşkelere art arda saldırılar düzenlendi. 2015 yılında ırkçı ve Nazi örgütlenmeler tarafından gerçekleştirilen kundaklamalarını sayısı 50 civarında iken, geçtiğimiz yıl 56 sığınmacı kampı kundaklandı.

Irkçı ve Nazilerin hedefinde sadece sığınmacılar ve göçmenler değil ırkçılığa karşı mücadele eden dernek ve kuruluşlar, anti-faşist örgütler ve bunlar tarafından örgütlenen gösteri ve yürüyüşler de var.  Malmö ilinde kadınların 8 Mart'ta Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, Stockholm'un Kärrtorp semtinde yapılan gösterilere saldıran NMR, son olarak da Göteborg ilinde ırkçılık karşıtı bir grubun lokalini bombaladı.

NMR ÜYESİ 3 NAZİ TUTUKLANDI

Geçtiğimiz günlerde Göteborg ilinde sığınmacı kamplarını ve sol bir gurubun lokalini bombalayan üç Nazi tutuklandı. Kuzey Direniş Hareketi üyesi olduğu belirtilen Naziler, iki sığınmacı kampı ve Syndikalistler adlı sol grubun lokaline bomba atarak cinayete teşebbüs ve insanlara tehlike oluşturan eylemler yapmakla suçlanıyor.

Kuzey Direniş Hareketi saflarında kiriminal ve şiddete başvurma alışkanlığında olan ırkçı ve Naziler yer alıyor. Irkçı akımları inceleyen Expo, örgüt üye ve sempatizanlarının % 26'sının hakkında şiddete başvurmak veya silah taşımak suçlamasıyla dava açıldığını belirledi. Geçtiğimiz yıl içinde de, örgüt üyelerinin % 33'ü hakkında her hangi bir suça karşıtıkları için soruşturma ve dava açıldı.

SUÇ MAKİNESİ GİBİLER

Toplam olarak NMR'nin üyelerinin % 56'sı suç işlemekten yargılandı veya ceza aldı. Bunlardan dörtte biri hapis cezalarına çarptırıldı.

İskandinavya'nın en örgütlü, saldırgan ve disiplinli Nazi örgütü olan NMR, üyelerini hem ideolojik hem de askeri eğitimden geçiriyor. Şiddete başvurmaları özendiriyor Üzerinde “Mücadele sözden başka şeyler gerektirir” yazılı bıçakların satışını yapıyor.

Bir yandan da kamuoyu oluşturmak ve ırkçı çevreleri seferber etmek için İsveç'in değişik yerleşim birimlerinde polis koruması altında yürüyüş ve mitingler yapıyor. Gösterilere katılan ırkçıların sayılarında da belirgin bir artış olduğu görülüyor. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında örgütün Stockholm'de düzenlediği gösteriye 600 kişi katıldı.

Irkçı hareketler ve NMR üzerine araştırmalar yapan Göteborg Üniversitesi Öğretim Üyesi Christer Mattsson, son 5 yıl içinde NMR'de büyük bir büyüme görüldüğünü ve bunun diğer ırkçı örgütlerin bazılarının erimelerinden ve daha önce ırkçı örgütlerinin saflarında yer almayan bazı kişilerin örgüte katılmalarından kaynaklandığını değerlendirmesini yapıyor.

FAŞİST SALDIRILAR ARTACAK

Mattsson, İsveç'te görülen saldırıların artmakta olan şiddet eylemlerinin başlangıcı olduğunu söylüyor ve ırkçı ve faşist saldırıların daha da artacağı uyarısında bulunuyor.

Expo dergisi yazarlarından Daniel Pool da, artan ırkçı ve aşırı sağcı saldırıların medya ve politikacılar tarafından görmezden gelindiğini söyledikten sonra “Eğer tutuklananlar İslami bir grubun üyeleri olsaydı, bıçakla dolaşıp İskandinavya'da demokrasiyi yıkma ve yerine bir İslam devleti kurmayı amaçladıklarını söyleselerdi daha farklı bir tartışma ve tepki olurdu” diyor.

IRKÇI VE NAZİ ÖRGÜTLERİN KAPATILMASI İSTENİYOR

İsveç'te ırkçılık karşıtı örgüt ve grupların bir bölümü uzun yıllarda beri NMR ve benzeri Nazi örgütlerin yasaklanmasını talep ediyor. Birleşmiş Milletler'in ırk ayrımına karşı sözleşmesinin 4. maddesinin ırkçı ve Nazi örgütlerin yasaklanması gerektiğine dikkat çekiyorlar. İsveç ise, ırkçı örgütlerin işledikleri nefret suçlarının kapatılmalarını gerektirecek düzeyde olmadığını öne sürerek ırkçı örgütlerin çalışmalarını yasaklamayı reddediyor.

Birleşmiş Milletler Irkçılığı Önleme Komitesi de, son bir kaç yıldır İsveç Hükümeti'ni ırkçı, yabancı düşmanı ve Nazi örgütlere karşı önlem almadığı için eleştirdi.

FİNLANDİYA POLİSİ NMR'İN YASAKLANMASINI İSTİYOR

İsveç polisi, örgütün gelişmesi ve güçlenmesini izlemekle yetinirken Finlandiya'da Emniyet Genel Müdürlüğü, Kuzey Direniş Hareketi'nin Finlandiya seksiyonunun yasaklanması için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.  Gerekçe olarak ideolojisi nedeniyle potansiyal tehlike oluşturmasını, demokratik sisteme karşı olmasını ve şiddet eylemlerine başvurmasını gösteriyor.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de geçtiğimiz ylın 10 eylül günü NMR üyesi bir Nazinin Jimi Karttunen adlı 28 yaşındaki bir genci öldürmesi ülke çapında tepkiye neden olmuş, Finlandiya'nın bir çok yerleşim biriminde onbinlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri yapılmıştı.

Aralarında parlamentoda grubu bulunan partilerden bazılarının gençlik örgütlerinin de yer aldığı ülke çapında ve yerel bazda çalışma yürüten 22 örgüt ve kuruluş, örgütlü ırkçılığın yasaklanması ve ırkçı örgütlerin çalışmalarının kriminalize edilmesi için Finlandiya genelinde “Kaygısız Gelecek” adını verdikleri kampanyayı başlatmıştı.  Bundan bir süre önce de Emniyet Genel Müdürlüğü, ırkçı ve faşist Kuzey Direniş Hareketi'nin yasaklanması için mahkemeye başvurdu. 

NAZİ ÖRGÜTLERİN EN SALDIRGANI

İskandinavya'da İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da çalışma yürüten Kuzey Direniş Hareketi, bu ülkelerde bulunan ırkçı, yabancı düşmanı ve Nazi örgütler arasında en örgütlü ve en saldırganı olmakla tanınıyor.

Örgüt, ırkçılık karşıtı, kadın ve işçi haklarını savunmak amacıyla düzenlenen eylemleri ve etkinliklere yönelik yaptığı saldırılarla sık sık medyanın gündemine geliyor. Bu nedenle de İskandinavya ülkelerindeki ırkçılık karşıtı ve insan hakları örgütleri tarafından yasaklanması isteniyor.

Avrupa'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobinin gelişmesine paralel olarak İskandinav ülkelerinde de Kuzey Direniş Hareketi güçlendi ve pek çok yerleşim biriminde şubeler açtı.

 İsveç'te çalışma yürüten ve ırkçı ve Nazi örgütlerin çalışmalarını mercek altına alan Expo dergisi, Kuzey Direniş Hareketi'nin son bir yıl içinde Finlandiya'daki üye sayısını 150'e çıkardığını ve ülkenin pek çok yerleşim biriminde kendisine bağlı küçük gruplar oluşturduğunu belirledi.

Kuzey Direniş Hareketi'nin ölümle sonuçlanan saldırılara girişmesi Finlandiya Polisini harekete geçirdi. Polis, NMR'nin Nazi ideolojisine sahip olduğunu, demokrasiyi yıkmak ve yerine totaliter bir rejim kurmak istediğini ve bunu gerçekleştirmek için şiddet eylemlerine başvurduğunu belirterek yasaklanmasını istiyor.