İtalya ve Yunanistan’a 6 ayda 150 bin mülteci

Göçmen akınının yaz aylarına girilmesiyle birlikte artış gösteren İtalya’da geçtiğimiz yılın rekoru kırıldı.

Göçmen akınının yaz aylarına girilmesiyle birlikte artış gösteren İtalya’da geçtiğimiz yılın rekoru kırıldı. Hafta sonunda 4 bin 400 göçmen İtalyan güvenlik birimlerince kurtarılırken, yılbaşından bu yana ülkeye giriş yapan göçmenlerin sayısı 70 bine dayandı.

İtalyan sahil birimlerinin verdiği bilgilere göre, hafta sonunda ve dün İtalya’ya gelmek üzere Libya’dan hareket eden bot ve teknelerde 4 bin 400 göçmen kurtarıldı. Pazar günü 21 adet göçmen teknesine müdahale edilirken, dün 8 teknedeki bin 500 kadar mülteciye ulaşıldı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik mülteci göçünün en önemli geçiş noktası olarak İtalya görülürken, bu yıl içindeki geçişlerde Yunanistan’da tam bir patlama yaşandı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında İtalya’ya gelen mültecilerin sayısı 69 bini bulurken, Yunanistan’da bu sayı 80 bine ulaştı.

Yunanistan’a gelen göçmenlerin dörtte üçünün deniz yoluyla giriş yaptıkları da bildiriliyor. Öte yandan, mültecilere ilişkin rakamların sadece resmiyette kabul edilen yada diğer AB ülkelerine geçmeyi amaçlayan ve transit geçen mültecilerin tespit edilememesi nedeniyle çok daha yüksek olduğu biliniyor.

Bu yılın başından itibaren İtalya ve Libya arasındaki yaşamını yitiren mültecilerin sayısı bin 800’ü aşarken, Yunanistan’da 27 mülteci boğularak yaşamını yitirdi.