Kaçırılan trilyonlarca vergiden sadece 70 milyarı geri alındı

Fransız Journal du Dimanche gazetesinin OECD raporuna dayandırdığı haberinde, her yıl yüz milyarlarca vergi kaçırılan ülkelerdeki ‘önlemler’ sayesinde ödenen vergilerin miktarı 8 yılda sadece 70 milyar Euro oldu.

Fransız Journal du Dimanche gazetesinin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporuna dayandırdığı haberine göre, her yıl yüz milyarlarca vergi kaçırılan ülkelerdeki ‘önlemler’ sayesinde ödenen vergilerin miktarı 8 yılda sadece 70 milyar Euro oldu.

Dünyadaki ekonomik gücün yarısını temsil eden OECD ülkelerinde 2009 yılından bu yana çıkarılan kanunlarla 500 bin kadar vergi mükellefinden ödemesi gereken vergiler tahsil edildi. Bu sayede 70 milyar Euro kadar vergi tahsili sağlandı.

OECD verilerine göre 2009 yılından bu yana tahsil edilen vergilerde 14,4 milyar Euroyla Brezilya önde gelirken, ABD’de 8,6, Fransa’da 8,4 ve İtalya’da 8 milyar Euro civarında kaçırılan vergiler devlete kazandırıldı.

Ancak OECD’nin verdiği bu rakamlar vergi kaçakçılığına dair gerçek rakamların yanında devede kulak gibi kalıyor. Zira sadece Fransa’da yıllık 60 ila 70 milyar Euro, Almanya’da ise yıllık 100 milyar Euro civarında vergi kaçırıldığı tahmin ediliyor.

Yani her yıl kaçırılan yüz milyarlarca Euroluk vergiye karşılık çıkarılan kanunlar ve alınan önlemler sayesinde kaçırılan vergilerin sadece yüzde 1 ila 2 gibi bir miktarı ödenmiş oluyor.