Kaddafi'nin hayaleti Fransa'da!

Kaddafi'nin hayaleti Fransa'da!

Fransa’da 6 Mayıs’taki ikinci tur cumhurbaşkanlıðı seçimleri yaklaşırken, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Nicolas Sarkozy’nin 2007’deki cumhurbaşkanlıðı kampanyasını finanset etmek için 50 milyon euro vermeyi kabul ettiði belgelendi. Mart 2011'deki Libya savaşına Fransa öncülük etmiş, Kaddafi dahil tanıkların çoðu savaşta katledilmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kirli işleri her gün biraz daha gün yüzüne çıkıyor. Lüks hayatı, patronlar ve silah tüccarları ile olan ilişkileri, şeffaf olmayan seçim kampanyaları ve yolsuzlukları ile gündemden düşmeyen Sarkozy’nin 2007’deki seçim kampanyasının Kaddafi tarafından finanse edildiðini gösteren resmi bir belge alternatif internet gazetesi Mediapart tarafından yayınlandı.

Bundan beş yılı aşkın bir süre önce yazılan ve gizli arşivlerde tutulan belgede Libya rejiminin yeşil arması var. Mediapart’a göre bu belge, diðer birçok belge ile birlikte Batı’nın Libya’ya yönelik askeri saldırısında yaşanan yıkımdan kurtuldu. Bugün gizli bir şekilde yaşayan ülkenin eski yetkililerinin bu belgeyi, son üç gün içinde teslim ettiði belirtildi.

Libya rejimi 2006’dan itibaren Nicolas Sarkozy’nin seçim kampanyasını desteklemeye başladı. 2007’deki cumhurbaşkanlıðı seçimleri için 50 milyon euro rejim tarafından kampanyaya aktarıldıðı belgede belirtiliyor. 10 Aralık 2006 tarihli belge eski güvenlik servisleri ve dış istihbarat şefi Musa Kusa’nın imzasını taşıyor. Sitede Arapça belgenin hem orijinali hem de Fransızca çevirisine yer verildi.

Paranın miktarı ve ödeme şeklinin birkaç ay öncesinde Sarkozy’ye yakın bir isim olan dönemin Yerel Kolektiviteler Bakan Delegesi Brice Hortefeux tarafından, silah tüccarı Ziad Takieddin huzurunda onaylandıðı kaydediliyor. Ödemelerin ise Muammer Kaddafi’nin kabine müdürü ve o dönemde Libya rejiminin mali yatırım fonlarından biri olan Libyan African Portfolio’nun başındaki Beşir Salih’in gözetiminde yapıldıðı belirtiliyor.

Takieddine’in avukatı Samia Maktouf, Mediapart’a yaptıðı açıklamada müvekkilinin sözkonusu toplantıda yer almadıðını savunurken, tarihi ve bahsi geçen isimler dikkate alındıðında belgenin “güvenilir” olduðunu da sözlerine ekledi.

27 Nisan günü siteye bir açıklama yapan Takieddine ise “50 milyon euro ödenmiş olsun veya olmasın, bu belge bir devlet işiyle karşıya olunduðunu gösteriyor” dedi. Takieddine’e göre soruşturma zor olacak zira olayda yer alanların çoðu Libya savaşında öldürüldü, ancak bu belgenin kamuoyuna sunulması yine de önemli.

Takieddine toplantıda yer almadıðını söylese de, Mediapart tarafından yayınlanan birçok belge Libya savaşına kadar Takieddine’in Ýçişleri Bakanı Claude Guéant’a gizlice danışmanlık yaptıðını gösteriyor. Takieddine tarafından kaleme alınan ve Claude Guéant’a gönderilen 6 Nisan 2005 tarihli bir belge, Libya ile Fransa arasındaki bazı görüşmelerin “gizli yürütülmesi”ni istiyor.

Takieddine hakkında 2011’de ve geçtiðimiz 24 Nisan’da iki kez Karaşi soruşturması çerçevesinde dava açıldı. Birincisinde “işbirliði, kamu malsını suistimal ve sahte tanıklık yapmak”, ikincisinde ise “kara para aklamakla” suçlanıyor.

Belge, Fransa’nın öncülüðünde Mart 2011’de Libya savaşının başlamasından kısa bir süre önce Libyalı yöneticilerin yaptıðı açıklamaları doðruluyor. Muammer Kaddafi’nin kendisi, oðlu Seyfül Ýslam ve eski istihbarat şefi Abdullah Senusi, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin seçim kampanyasını finanse ettiklerine dair ellerinde belgelerin olduðunu kamuoyuna açıklamışlardı.

Muammer Kaddafi, Ekim 2011’de kameralar önünde linç edildikten sonra katledilmişti.

20 Aralık 2006 tarihli bir başka belgede Ziad Takieddine’nin eski özel doktoru Didier Grasskopf, Sarkozy’nin seçim kampanyasının Libya tarafından finanse edildiðinden bahsediyor. Doktor, birçok kez Libya seyahatinde Takieddine’e eşlik etmişti.

Seyfül Ýslam, Libya savaşının başlaması ardından Euronews’teki bir mülakatında Sarkozy’nin seçim kampanyasını finanse ettiklerini söylemişti. Ýslam, “Sarkozy’nin seçim kampanyasını finanse etmek için Libya’dan aldıðı parayı geri vermesi gerekiyor. Onun kampanyasını biz finanse ettik ve kanıtımız var. Her şeyi açıklamaya hazırız” demişti.

Ýslam, “Tüm detaylar bizde, banka hesapları, belgeler ve transfer işlemleri. Yakında hepsini açıklayacaðı” diye eklemişti. Ancak sonra bunlardan hiçbirini yapamadı. Mevcut durumda da Libya’nın Batı tarafından yerleştirilen yeni rejiminin tutuklusu olarak cezaevinde bulunuyor. Yakın zamanda yargılanması beklenen Ýslam, ölüm cezası riski altında bulunuyor.

Mediapart, ortaya çıkan bu belgenin ister adli, polisiye veya parlamenter olsun, resmi bir soruşturmayı dayattıðını belirtiyor.

Cumhurbaşkanlıðı seçimlerinin anketlerde önde görünen sosyalist adayı François Hollande’ın sözcüsü Bernard Cazeneuve de, Sarkozy’yi açıklama yapmaya çaðırdı. Sözcü, “Libya diktatörünün kendi çevresi tarafından gelen yeni belgelerdeki böylesine önemli unsurlar karşısında, Nicolas Sarkozy’in Fransızlar önünde açıklama yapması gerekiyor” dedi.

Sarkozy'nin kirli faaliyetleri Libya ile sınırlı deðil. Pakistan’ın Karaşi kentinde 2002’de 11 Fransız’ın öldürüldüðü saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmada da Sarkozy’nin adı geçiyor. Savcılar 1994’te Pakistan ile yapılan Agosta tipi deniz altı anlaşması ile Suudi Arabistan’a ile yapılsan Sawari II deniz altı satışları sırasında komisyon alınıp alınmadıðını soruşturuyor. Bu komisyonların 1995’te eski Başbakan Edouard Balladur’un cumhurbaşkanlıðı seçim kampanyasının finansmanı için kullanıldıðından şüphe ediliyor. Nicolas Sarkozy o dönemde Balladur’un sözcüsüydü.

ANF NEWS AGENCY