Kolombiya hükümeti ve ELN arasındaki müzakereler 7 Şubat’ta başlıyor

Kolombiya hükümeti ile ülkenin ikinci büyük gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasındaki müzakerelerin 7 Şubat’ta resmen başlayacağı duyuruldu.

Müzakerelere ev sahipliği yapacak Ekvator hükümet temsilcisi Juan Meriguet, müzakerelerin ilk aşaması olan halka açık görüşmelerin 7 Şubat’ta başkent Quito’da başlayacağını söyledi. ELN ve Kolombiya hükümeti heyetlerinin ortak açıklamasını okuyan Meriguet, bu kapsamda ELN’nin elinde esir olan eski milletvekili Odin Sanchez Montes de Oca’nın 2 Şubat’ta serbest bırakılacağını belirtti.

Varılan uzlaşma gereği aynı gün cezaevinde olan iki ELN üyesi de affedilerek serbest bırakılacak. 

Barış görüşmelerine ilişkin dün İsviçre’de bir açıklama yapan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise, ELN ile müzakere hedeflerinin ‘komple bir barış’ olduğunun altını çizdi. ELN müzakerelerden umutlu olduklarını vurguladı.

ELN ve Kolombiya hükümetine bağlı heyetler geçtiğimiz Cuma gününden bu yana Ekvador’un Kolombiya sınırındaki Ibarra kenti yakınlarında gizli görüşmeler yürütüyordu.

Hükümet ile ELN arasındaki diyalog süreci, ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC ile imzalanan barış anlaşmasından sonrasında başlatıldı. 52 yıllık çatışma ardından FARC’la barış anlaşması imzalanırken, hükümet 1.500 ile 2.500 arasında savaşçısı bulunan ELN’nin FARC’dan doğacak boşluğu doldurmasının da önüne geçmek istiyor.

Ekvator’da yapılacak barış müzakerelerinin ilk aşamasının ardından Brezilya, Küba, Şili, Norveç ve Venezuela gibi ülkelerde de heyetlerin toplanması planlanıyor.

Kolombiya’da 1960’lı yılların başındaki köylü isyanından sonra ortaya çıkan onlarca hareket içinde en önemlileri FARC ve ELN idi. 52 yıl süren iç savaşta şimdiye kadar en az 260 bin kişi öldü, 60 bini aşkın kişi de kayboldu. İç savaşta 7 milyona yakın kişi ise yerlerinden edildi.