Komodo ejderi kanından süper bakterilere karşı antibiyotik üretilebilecek

ABD’de yapılan araştırmalar sonucu, öldürücü zehiriyle bilinen Komodo ejderlerinin kanında yer alan bazı bakterilerin antibiyotiklere karşı dirençli süper bakterilere karşı kullanılabileceği umut ediliyor.

Virginia’daki George Mason Üniversitesi uzmanlarınca yapılan bir araştırmanın umut verici sonuçları, Science Alert adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Endonezya’da yaşayan Komodo ejderlerinin birbirlerini ısırmaları durumunda ölmemelerinden şüphelenen uzmanlar, bu hayvanların kanlarını inceledi. Komodo ejderlerinin kanında 48 adet mikrop öldürücü peptit türü tespit eden uzmanlar, bunların 8’ini sentetize etmeyi başardı.

Uzmanlar daha sonra bu peptitleri, ‘süper bakteri’ olarak da bilinen ve antibiyotiklere karşı oldukça dirençi olan 2 bakteri türü üzerinde denedi. Bu testler sonucunda Komodo ejderlerinin kanındaki peptitlerden 7’sinin bu bakterilerin ikisini de yok ettiğini, birinin ise sadece bir bakteriyi yok ettiğini ortaya koydu.

Araştırmada yer alan biyo kimyacı Monique Van Hoek, tespit ettikleri mikrop öldürücü peptitlerin insan bağışıklık sisteminin bakteriyel enfeksiyonlara karşı ilk haftalarda saldığı peptitler olduğuna dikkat çekti.

Uzmanlar, Komodo ejderi kanındaki peptitlerden oldukça dirençli bakterilere karşı antibiyotikler hazırlanmasının imkan dahilinde olduğunu düşünüyor. Ancak bu konudaki araştırmaların derinleştirilmesinin gerektiği de araştırmada yer alan uzmanlarca verilen bilgiler arasında.

Komodo ejderlerinde bulunan peptitlerin başka hayvanlarda veya insan vücudunda bulunup bulunmadığı ve nasıl oluştuğu da araştırılacak.