Körfez ülkeleri Almanya’daki selefiliğin yayılmasına destek veriyor

Alman medyasında yer alan haberlere göre, istihbarat örgütleri Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerinin Almanya’daki selefi hareketlerin yayılmasına ciddi destek verdiğini tespit etti.

Süddeutsche Zeitung gazetesiyle NDR ve WDR televizyonları, Federal İstihbarat Servisi (BND) ve iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) tarafından edinilen bilgileri haberleştirdi. Buna göre, Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi ülkeler Almanya’daki selefi organizasyonları destekleyerek yayılmalarını sağlıyorlar.

Haberlerde, bu ülkelerin desteklediği gruplarca açılan cami ve ‘eğitim kurumlar’ üzerinden radikal ve gerici propagandası yayılıyor.

ŞİDDET YANLILARI VE KARŞITLARI AYIRT EDİLEMİYOR

BfV raporlarına dayandırılan Süddeutsche Zeitung’un haberinde, Suudilerin desteklediği gruplar ile radikal ‘cihatçı’ gruplar arasında kesin bir ayrım yapılamadığına dikkat çekildi. Revival of Islamic Heritage Society (RIHS-İslami Mirası Diriltme Misyonu) adlı kuruluşun örnek verildiği haberde, şiddet yanlısı veya karşıtı grupların kim olduğunun tespit edilemediği bilgisi verildi.

Gazete, BfV’nin nazarında Suudi Arabistan’ın dünya genelindeki İslami misyonerlik faaliyetlerinin ‘devlet ve dış politikasının parçası’ olarak kabul edildiği kaydedildi.

‘BAĞIMSIZ’ DENİLEN KURUMLARIN SUUDİLERLE SIKI İLİŞKİLERİ VAR

Haberde, Suudiler ve diğer Körfez ülkelerinin desteklediği selefi grupların olduğu, ancak şiddet uygulayan gruplara destek verip vermediğinin ise kesin olmadığı savunuldu. Habere göre, ‘bağımsız’ olduğunu iddia eden selefi grup ve organizasyonların büyük oranda Suudi Arabistan’daki devlet kurumlarıyla bağlantılı olduklarına vurgu yapıldı.

Süddeutsche Zeitung haberinde ayrıca, Alman istihbarat örgütlerinin radikal İslamcı gruplara öncülük eden bireylerin Avrupa genelinde listelerinin çıkarılması ve bu kişilerin Schengen ülkelerine girişinin yasaklanması talebini hükümete ilettikleri bilgisi verildi.

Haberde Angela Merkel hükümetinin Suudilerin desteğiyle Almanya’da ‘gerici’ ve ‘toleranssız’ radikal selefilerin daha da yayılmasından ‘endişeli’ olduğuna da yer verildi.

Almanya’da istihbarat raporlarına göre selefi grupların toplam üye sayısının 10 bin kadar olduğu tahmin ediliyor.