Korsanlar ilerliyor, Sol Parti geriliyor

Korsanlar ilerliyor, Sol Parti geriliyor

2013'teki federal seçimler öncesinde Almanya'nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletinde bugün kritik bir seçim yapıldı. Başbakan Merkel'in partisi CDU yüzde 30'luk oy oranıyla birinci çıkarken, tarihi bir yenilgi alan Sol Parti aldıðı yüzde 2'lik bir oranla baraja takıldı. Korsanlar Partisi ise bir eyalette daha meclise girerken, Yeşiller yüzde 13 ile üçüncü parti oldu.

Son bir yıl içinde Sol Parti özellikle batı Almanya'daki eyalet seçimlerinde kan kaybediyor. Baden Württemberg ve Rheinland-Pfalz'dan ardından bugün Schleswig-Holstein'da yapılan seçimlerde de Sol Parti yüzde 5'lik seçim barajını geçemedi.

2009'da yüzde 6 oy alan Sol Parti seçimde yüzde 3,6 oy kaybederek yüzde 2,4'e gerilmesi Pazar günkü seçimlerin en dikkat çekici sonuçlarındaydı. Seçimlerde Sol Parti'nin üçüncü sıra adayı Kürt kökenli Seyran Papo ise yüksek oy almasına raðmen partisinin baraja takılması yüzünden meclise gidemedi.

LÝDERLÝK KRÝZÝ MÝ ETKÝLEDÝ?

Ýlk seçim sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra televizyon kanalı ZDF'nin seçim programına katılan Sol Parti Eşbaşkanı Klaus Ernst, partisinin galibiyetini "Seçmene projelerimizi anlatacaðımıza birbirimizle uðraştık" sözleriyle açıkladı. Ernst'in üstü kapalı ima ettiði nokta ise Gesine Lötzsch'in geçtiðimiz ay sürpriz bir şekilde istifası.

Seçim sonuçlarının hayal kırıklıðıyla karşılandıðı Sol Parti kulislerinde Lötzsch'in istifasının seçmende olumsuz bir etki yaptıðı konuşuluyor. Ayrıca partiye yönelik kamuoyu ve medyada son aylarda artan karalama kampanyasının da etkili olduðu belirtiliyor. Bir yıldır parti gündemini meşgul eden liderlik krizinin önümüzdeki ay yapılacak parti kurultayında çözülmesi bekleniyor.

SEÇÝMÝN GALÝBÝ CDU VE KORSANLAR

Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birliði (CDU) ise Pazar günkü seçimlerin galibi oldu. 2011'de yapılan eyalet seçimlerindeki yenilginin aksine son seçimlerde CDU'nun oyunu koruması 2013'deki federal seçimleri öncesi Merkel'in politikalarına destek niteliði taşıyor. CDU'nun yüzde 30 oy ile kıl payı birinci olurken, ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 4,5'lik bir artışla yüzde 29'a yükseldi.

Koalisyon hükümetinin küçük ortaðı Dışişleri Bakanı Westerwelle'nin partisi Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 7'lik bir kayıpla yüzde 8'e düşerken, seçimin ikinci galibi ise son seçimlerde yıldızı parlayan Korsanlar Partisi oldu. Yüzde 8'lik bir başarıyla üçüncü bir eyalette meclise giren Korsanlar'ın CDU ile koalisyon yapıp yapmayacaðı merak konusu.

Yeşiller ise diðer eyaletlerde olduðu gibi burada da yükselişteydi. Yeşiller yüzde 1'lik bir artışla yüzde 13'e yükselirken, bu eyalette CDU'nun SPD ile de büyük koalisyon hükümeti kurması ihtimali de konuşuluyor.

Önümüzdeki Pazar günü ise Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestifalya (NRW)'de seçmen sandık başına gidiyor. Burada ise Sol Parti'nin Kürt kökenli adayları Ali Atalan seçim listesinin 8. ve Hamide Akbayır ise 11. sırasında yarışıyor.

ANF NEWS AGENCY