Kuzey İrlanda’da Sinn Fein’in oyları arttı

Kuzey İrlanda Parlamentosu için dün yapılan seçimlerin ilk sonuçlarına göre Sinn Fein’in oy oranı artarken, Londra yanlısı DUP’nin oyları geriledi.

Son 11 ayda ikinci kez sandık başına gidilen Kuzey İrlanda’da ilk sonuçlara göre bağımsızlık yanlısı Sinn Fein’in oy oranı 3,9 puan artışla yüzde 27,9 oldu. Sinn Fein 18 seçim bölgesinde sonuçları belli olan 37 sandalyenin 16’sını kazandı.  

Britanya’ya bağlı kalınmasından yana olan Demokratik Birlik Partisi (DUP) yüzde 28,1 oy oranıyla birinci parti olsa da, belli olan 37 sandalyeden 10’unu aldı. Alliance Party (İttifak Partisi) ile Ulster Unionist Party’nin oyları da kısmen artış gösterdi.

Kuzey İrlanda Parlamentosu’nun 108 olan milletvekili sayısı 90’a düşürülmüştü. Geçen yıl yapılan son seçimde DUP 108 sandalyeden 38’ini, Sinn Fein ise 28’ini kazanmıştı. İki partinin kurduğu bölgesel koalisyon hükümeti, yenilenebilir enerji alanındaki hatalı uygulamaların yol açtığı yaklaşık 500 milyon sterlinlik kayıp nedeniyle bozulmuştu.

Geçtiğimiz aylarda görevinden ayrılan Sinn Fein üyesi Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness, bu kayıptan sorumlu tuttuğu DUP üyesi Başbakan Arlene Foster’ın istifasını istemişti. Foster’ın istifayı reddetmesi üzerine, kendisi istifayı seçerek koalisyonu bozmuş ve erken seçim sürecini başlatmıştı.