Lavrov’dan batıyı aşan düzen çıkışı

Münih’teki Uluslarararası Güvenlik Konferansı’nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, liberal dünya düzenini bozmak istemediklerini, ancak daha demokratik ve adil bir düzenin gerektiğini söyledi.

Lavrov, batının kurduğu düzenin aşılarak, ‘Post-west’ yeni bir düzenin tercih edilmesinden yana olduğunu savundu.

"Rusya'yı liberal dünya düzenini bozmaya çalışmakla suçlayanlarla aynı görüşte değiliz" diyen Lavrov, mevcut dünya düzeni modelinin ‘elit devletlerin diğerlerine hükmetmesini’ öngören ekonomik ve politik globalleşme konseptinin sonucu olduğunu dile getirdi.

Sorumlu dünya liderlerinin yeni bir seçim yapmaları gerektiğini söyleyen Lavrov, batı sonrası (Post-West) bir düzen tarifi yapması dikkat çekti. Lavrov, “Umarım ki bu seçim demokratik ve adil bir dünya düzeni lehine olur. İsterseniz bunu ‘post-west’ düzen olarak adlandırabilirsiniz” dedi.

Lavrov, bu yeni düzende her egemen devletin kendisinin ve partnerlerinin çıkarları arasındaki dengeyi gözeteceğini kaydettiği konuşmasında, “ABD’yle nasıl bir ilişki istiyoruz? Karşılıklı saygıya dayanan pragmatik ilişkiler, dünyanın istikrarı için ortak sorumluluğumuzun tanınması” diye konuştu.

Sergey Lavrov, konferansta konuşan batılı ülkelerin temsilcilerine değindiği konuşmasında, yapılan konuşmaların ‘Soğuk Savaş’ın bitmediğini’ gösterdiğini savundu.

Lavrov ayrıca NATO’nun Soğuk Savaş kuruluşu olarak kaldığını savunduğu konuşmasında, birliğin Rusya ile işbirliğine yönelik adım atmamasını eleştirdi.