Le Monde: Erdoðan 'Türk kadınların vajinalarının bekçisi'

Le Monde: Erdoðan 'Türk kadınların vajinalarının bekçisi'

Fransız Le Monde gazetesi, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoðan’ın kürtaj karşıtı açıklamalarını “Erdoðan Türk kadınların vajinasının bekçisi” başlıðı altında ele aldı.

Guillaume Perrier imzalı haberde, kürtaja karşı mücadelenin Erdoðan’ın da içerisinden çıktıðı Ýslamcı akım bünyesinde “eski bir savaş atı” olduðuna dikkat çekildi.

Aşırı otoritarizmi ile her tarafın eleştirisini alan Erdoðan’ın, bu kez feminist organizasyonlarla yeni bir cephe açtıðını ifade eden gazete, kadınların 29 Mayıs’ta Ankara’da yaptıðı protesto eylemini hatırlattı. Erdoðan’ın şiddetli bir şekilde kürtaja karşı cephe alarak “cinayet” ile eşleştirdiðini yazan gazete, Başbakan Erdoðan’ın “Her kürtaj bir Uludere’dir” söylemini de aktararak, hükümetinin son zamanlarda Uludere katliamı nedeniyle zan altında olduðuna işaret etti.

Erdoðan’ın daha önce kadınlara üç çocuk yapmaları yönündeki çaðrılarını da hatırlatan gazete, ancak ilk kez kamuoyu önünce kürtajı hedef aldıðını belirtti. Gazete CHP milletvekili Aylin Nazlıaka’nın “Türk kadınlarının vajinasın gardiyanı gibi davranmaktan vazgeçmesi gerekir. Totaliter rejim özel yaşama müdahale edecek noktaya geldi” şeklindeki tepkisini aktardı.

Feminist Dernekler Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise “Kadınlara ayrılmış bir kongrede, kadınların bedeni üzerine politika yapmak yerine başbakanın işsizlikten, ev içi şiddetten ya da siyasi yaşamdaki yerinden konuşması gerekirdi” dedi.

Türkiye solu ve laik çevrelerin Ýslamcı muhafazakar parti AKP’nin yeni toplum modelinden endişe ettiðini ifade eden gazete, Erdoðan’ın tiyatroları özelleştirme girişimi ve Afyon valiliðinin açık yerlerde alkollü içki tüketimini yasaklamasına da dikkat çekti.

ANF NEWS AGENCY