Libya açıklarında 730 mülteci kurtarıldı

Libya ile İtalya arasında düzenlenen 7 ayrı operasyonda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 730 mültecinin kurtarıldığı bildirildi.

İtalyan sahil güvenlik birimi Guardia Costiera  ile SOS Méditerranée adlı yardım kuruluşunun verilerine göre, dün akşama kadar 7 ayrı mülteci grubu kurtarıldı.

İç savaş nedeniyle istikrarsızlığın devam ettiği Libya’dan yola çıkarılan ve SOS Méditerranée tarafından kurtarılan mülteciler  arasında 75 Bangladeş vatandaşının da olduğu öğrenildi. Bu kuruluşun kurtardığı diğer 320 mültecinin ise Afrika ülkelerinden geldikleri bilgisi verildi.

Diğer mültecilerin ise Guardia Costiera’nın çalışmaları sonucu Akdeniz’de kurtarıldıkları da verilen bilgiler arasında.

Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011 yılından bu yana iç savaş ve istikrarsızlığın devam ettiği Libya, İtalya’ya gelen mültecilerin yola çıkış noktası olarak biliniyor. 2016’da iki ülke arasındaki 300 kilometre uzunluğundaki mesafeyi bot ve teknelerle geçmeye çalışan 5 bin kadar mülteci yaşamını yitirmişti.

Libya ile İtalya arasında geçtiğimiz ay imzalanan bir memorandumla, Kuzey Afrika’dan gelen göçün engellenmesine yönelik işbirliğinin arttırılmasında uzlaşılmıştı.