Lordlar Kamarası Brexit Planı’nda değişiklikler istiyor

Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış başvurusunu önümüzdeki ay sonuna kadar yapması beklenen Britanya hükümetinin Lordlar Kamarası tarafından bazı değişikliklere zorlanacağı bildiriliyor.

Britanya Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda 9 Şubat’ta yapılan oylamayla hükümete AB’den çıkış (Brexit) başvurusu için yetki verilmişti.

Ancak Başbakan Theresa May liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası’nda azınlıkta olması nedeniyle iki konuda değişikliğe mecbur kalacağı tahmin ediliyor.

Lordlar Kamarası’nda yarınki oylama öncesinde yapılan tartışmalarda, Britanya’da bulunan 3 milyon civarındaki AB vatandaşına yönelik garantiler konusu öne çıkıyor. İşçi Partisi tarafından verilen bilgilere göre Lordlar, AB’den çıkılması halinde dahi birlik üyesi ülkelerin vatandaşlarının Britanya’da kalmasına imkan verilmesini istiyor.

Lordların üzerinde durduğu bir diğer nokta ise, AB’yle yapılacak Brexit müzakerelerinde varılacak uzlaşmanın parlamento tarafından onaylanması şartının getirilmesi.

Yarınki oylamada Lordlar Kamarası’nın bu değişikliklerde ısrar etmesi halinde daha önce onaylanan Brexit tasarısı Avam Kamarası’na geri gönderilecek. Bu da hükümetin daha önce belirlediği Brexit planının aksamasına yol açacak.