Mélenchon Fransa solunun adaylığında kararlı

Fransa’da Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sol politikaları hayata geçirme iddiasıyla hazırlanan Jean-Luc Mélenchon, iktidar partisiyle kesinlikle işbirliği yapmayacaklarını duyurdu.

Anketlerde ‘sol’ adaylar içerisinde en fazla desteğe sahip siyasetçi olan Sol Parti (Parti de Gauche) üyesi Jean-Luc Mélenchon, seçmen desteğini kaybeden Sosyalist Parti (PS) aday adayının destek çağrısını sert bir dille eleştirdi.

Périgueux kentinde binlerce sol seçmene seslenen Mélenchon, PS’nin Pazar günü yapılacak ön seçimlerinin ikinci turuna kalan Benoit Hamon’un kendisini destekleme çağrısını hatırlattı. Pazar günü yapılacak ikinci turda Hamon’un veya eski Başbakan Manuel Valls’ın kazanmasının kendileri açısından bir anlam ifade etmediğini vurgulayan Mélenchon, 2008 yılında ayrıldığı PS’nin olası adayına destek vermelerinin söz konusu olmadığının altını çizdi.

François Hollande’ın aday olmadığı ön seçimlerde kazanma şansı yüksek olan Benoit Hamon’u eleştiren Mélenchon, Hamon’un ancak kendisini desteklemesi halinde ‘konuşulabileceğini’ söyledi.

Mélenchon, işveren ve zenginleri gözeten Sosyalist Parti (PS) tarafından her seçim öncesinde ‘sağı ve aşırı sağı sınırlamak’ bahanesiyle seçimlerde birleşme çağrıları yapılmasını sert bir dille eleştirdi. Mélenchon, “bize sürekli ‘sağa veya aşırı sağa karşı’ birlik olmamız gerektiğini söylüyorlar. O zaman sorun değil, gelin birleşin!” diye konuştu.

İKTİDAR PARTİSİNİN ADAYININ HİÇ ŞANSI YOK

2008 yılında PS’den ayrılarak Alman Die Linke’den esinlenerek Sol Parti’yi kuran Jean-Luc Mélenchon, 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 11,1 oy almıştı. Mélenchon’a önemli bir seçmen kitlesi bulunan Fransız Komünist Partisi (PCF) de destek verirken, anketler yüzde 13 ile 15 arasında oy alabileceğini gösteriyor. 

Son anketler, 2012 yılından bu yana iktidarda olan PS’nin olası adaylarından Manuel Valls’ın yüzde 9-10, partinin sol kanadının temsilcisi Benoit Hamon’un ise yüzde 8-9 civarında oya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Ağustos ayında bakanlık görevinden istifa eden ve yüzde 15-20 arasında oy potansiyeli olan Emmanuel Macron ise kendisini ‘ne sağ ne de sol’ olarak tarif ediyor.