Merkel için geri sayım başladı

Merkel için geri sayım başladı

2005 yılından bu yana iktidarda olan Alman başbakanı Merkel, hiç bu kadar zorlanmamıştı. Anketlerde popülaritesini kaybeden ve son olarak G-8 zirvesinde yalnızlaşan Merkel'e karşı AB zirvesinde de bayrak açılması bekleniyor. Brüksel'in yakından izlediði Yunanistan'da ise solcu lideri Tsipras "Merkel, insan hayatıyla kumar oynamaktan vazgeçsin" çaðrısı yaptı.

Geçtiðimiz Pazar günü 'mini federal seçim' olarak görülen Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'daki seçimlerde tarihi bir yenilgi alan Hıristiyan demokrat politikacı başbakan Angela Merkel, son dönemlerin en zorlu haftasını geride bıraktı. Merkel, yenilginin faturasını Partisi Hıristiyan Demokrat Birliði (CDU)'nun eyalet başbakanı adayı Çevre Bakanı Norbert Röttgen’e kesti.

Röttgen'in bakanlar kurulundaki görevine son veren Merkel, başkent Berlin'de iktidara gelmemesi için son ana kadar desteklediði Sarkozy'nin rakibi Fransa'nın sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'yi aðırladı. Euro'yu kurtarma paketleri ve kemer sıkma politikaları gibi AB'nin belli başlı kritik konularında Hollande'yle fikir ayrılıðı yaşayan Merkel, tek kadın lider olarak katıldıðı G-8 zirvesinde ise daha da yalnızlaştı.

Zirvede ABD Başkanı Barack Obama'nın Hollande ile yakınlaşması gözlenirken, Merkel'in karşı çıkmasına raðmen kemer sıkma yerine Avrupa ekonomisinin büyümesi gerektiði fikri öne çıktı. Zirvede Merkel'in aksine Yunanistan'ın Euro'dan çıkarılması ihtimaline sert şekilde itiraz edildi. Alman başbakanın ülkesine doðru hareket ettiði saatlerde açıklanan son bir kamuoyu araştırması ise Merkel'in popülaritesini kaybettiðini gösterdi.

ALMANYA'DA ÝBRE BAŞKA BÝR KADINI GÖSTERÝYOR

Kuzey Ren Vestfalya'da büyük başarı elde eden eyaletin sosyal demokrat başbakanı Hannelore Kraft'a ilgi anketlere de yansıdı. Die Zeit gazetesinin araştırma enstitüsü YouGov'un yaptırdıðı ankete göre ülkenin iki kadın politikacısının başbakanlık için aday olması halinde seçmenlerin yüzde 43'ü Kraft diyecek.

Merkel'den yana oy kullanacakların oranı ise yüzde 34 olarak açıklandı. Ancak on seçimde partisi SPD'nin yüzde 39 oranında oy aldıðı Kraft, şimdilik yönünü Berlin'e çevirme taraftarı deðil. Seçildiði eyalette başbakanlık yapmaya devam edeceðini söyleyen Kraft, "Seçmene söz verdim, onları yerine getirmeliyim" diye konuştu.

AB ZÝRVESÝNDE MERKEL'E KARŞI BAYRAK ÇEKÝLECEK

Euro bölgesinde kemer sıkma politikalarıyla iki yıldır borç kriziyle mücadele eden Merkel'in önümüzdeki haftayı da zorlu geçireceði tahmin ediliyor. Alman Der Spiegel dergisi, Camp David’de yapılan G-8 zirvesinde Merkel'e karşı başlayan rahatsızlıðın çarşamba günü Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliði liderleri zirvesinde daha da artacaðını yazdı.

Hali hazırda Alman başbakanı ve diðer liderler arasında Euro bölgesi üyesi ülkelerin borçlarının toplandıðı Eurobond’lar konusunda ciddi bir görüş farklılıðı var. AB liderleri AB Komisyonu önerdiði ortak tahvil Eurobond'ın çıkarılmasına karşı olan Merkel'i ikna etmeye çalışacaklar. Eurobond'ların ısrarlı savunuculuðunu yapanların başında Hollande geliyor.

Hollande'nin karşı çıktıðı bir başka konu ise Euro Grubu liderliði. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble'nin Euro'nun başına geçmesine ciddi şekilde karşı çıkan Fransız liderin, bunu ancak aðır şartlarda kabul edeceði belirtildi. Lüksemburg başbakanı Jean-Claude Juncker'in 2005 yılından bu yana yürüttüðü görevini Schäuble'ye bırakacaðı uzun süredir konuşuluyordu.

'BÝZÝMLE KUMAR OYNAMAKTAN VAZGEÇSÝN'

Merkel iktidarını ilgilendiren bir başka konu ise Yunanistan'daki seçimler. 6 Mayıs'ta yapılan seçimlerin ardından hükümetin kurulmaması üzerine 17 Haziran'da yeniden sandıkların kurulacaðı Yunanistan'da, hem sað ve hem de sol politikacılar Merkel'e ateş püskürüyor. Son seçimlerde ikinci parti olarak çıkan Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA)'ın lideri Alexis Tsipras, Merkel için aðır konuştu.

Merkel ve AB yönetiminin önerdiði ekonomik tedbirlerin hiç birisini kabul etmeyeceklerini söyleyen Yunanistan'ın genç solcu lideri "Merkel, insan hayatıyla kumar oynamaktan vazgeçsin" dedi. 12 küçük sol partinin koalisyonundan oluşan SYRIZA, bir yandan Brüksel ve IMF'nin dayattıðı kemer sıkma politikalarına karşı çıkarken, diðer yanda da "Euro'da kalacaðız" diyor.

ANF NEWS AGENCY