Midazolam ile idama yüksek mahkemeden onay

ABD zehirli iğneyle idamlara karşı yapılan itiraz reddedildi. Yüksek Mahkeme, tartışmalı Midazolam adlı idam iğnesinin yerine ‘daha az acı veren’ bir alternatif sunulamadığını savundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) zehirli iğneyle idamlara karşı yapılan itiraz reddedildi. Yüksek Mahkeme, tartışmalı Midazolam adlı idam iğnesinin yerine ‘daha az acı veren’ bir alternatif sunulamadığını savundu.

Geçtiğimiz yıl Clayton Lockett adlı idam mahkumunun infazı sırasında kullanılan Midazolam adlı ilaç mahkumun öldürmeden önce 43 dakika boyunca acılar içinde çırpınmasına yol açmıştı. ABD’de ciddi tartışmalara yol açan skandal sonrasında insan hakları örgtüleri ve hükümlü avukatlarının açtığı davaya bakan Federal Yüksek Mahkemesi, Midazolam’ın idam mahkumları için ‘ağır acılara yol açan somut riziko’ içermediğini savundu.

Mahkemenin 9 hakiminden muhafazakar yapılarıyla bilinen 5’inin oyuyla alınan kararda, Midazolam adlı ilacın en uygun metod olduğu savunuldu. Kararda imzası bulunan yargıç Samuel Alito, “davacılar, daha az acı verecek alternatif bir infaz metodu gösteremediler” diyerek, tartışmalı ilacın idamlarda kullanılmasına devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Karar sonrası açıklama yapan İdam Cezasına Karşı Ulusal Koalisyon temsilcisi Diann Rust-Tierney, mahkemenin tutumunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Rust-Tierney, “ağır ve acı dolu bir ölümden daha kötüsünü düşünemiyoruz bile” diyerek tepkisini dile getirdi.

DAHA ÖNCE DENENMEMİŞ MADDELER KULLANILIYOR

ABD Anayasası, idam cezalarında ağır acı verecek infaz metodlarının kullanılmasını yasaklıyor. ABD’deki 50 eyaletten 31’inde halen idam cezası uygulanırken, batılı ülkeler arasında bu cezayı uygulayan tek ülke olarak öne çıkıyor.

Midazolam, ABD’deki şırıngalı infazlarda kullanılırken, Avrupalı şirketlerin teslimatını reddettiği Pentobarbital adlı uyuşturucu maddeden sonra birçok farklı ilaç deneniyor. Bu maddelerin birçoğunun daha önce denenmemiş olması nedeniyle mahkumların acı çekerek ölmelerine yol açılıyor.

Geçtiğimiz yıl Oklohama eyaletinde idama mahkum edilen Clayton Lockett’in infazı sırasında kullanılan Midazolam adlı madde nedeniyle Lockett 43 dakika boyunca çırpındıktan sonra can vermişti. İdam başta ABD olmak üzere tüm dünyadaki idam karşıtlarının ve insan hakları savunucularının tepkisini çekmişti.